fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Proslava Spasovdana u Beogradu biće obeležena i tradicionalnom litijom koja će se održati u četvrtak, 10. juna,  kao što je bilo i  u godinama pre korone.

Vaznesenje Isusa Hrista, u narodu poznatije kao Spasovdan, spada u pokretne praznike. Uvek pada na četvrtak, četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.  Po hrišćanstvu, Hristos je posle vaskrsenja boravio još ćetrdeset dana na zemlji sa svojim učenicima. Javljao im se, učio ih i jačao njihovu veru posle Golgote i raspeća. Sam čin vaznesenja, tačno četrdeset dana nakon Hristove smrti, dogodio se u jednom selu na dva kilometra od Jerusalima, na putu za Jerihon, na istočnoj padini Maslinske gore.  Smatra se da se tog dana završio Hristov boravak na zemlji, koji je tu boravio radi spasenja i iskupljenja ljudskog roda. Od toga i naziv praznika Spasovdan.

Spasovdan se u Beogradu proslavlja još od 1403. godine, od vremena despota Stefana Lazarevića, kada Beograd postaje prestonica tadašnje srpske države. Kao simbol napretka i obnove, za gradsku slavu uzima se Vaznesenje Hristovo – Spasovdan.  Litija ide u slavu i za molitve za zdravlje Beograđana. Ono što je još ininteresantno je da grad ima i zaštitnicu, Presvetu Bogorodicu, kojoj je despot Stefan Lazarević posvetio grad Beograd.

O značaju ovog praznika kod Srba govori i to da je čuveni Dušanov zakonik, najveći istorijsko-pravni dokument srpske sredenjevekovne države, objavljen na Spasovdan 1349. godine, a dopunjen takođe na Spasovdan, pet godina kasnije.

Takođe, Vaznesenska crkva u Beogradu, sagrađena 1863. godine, sačuvala je originalni barjak od crvenog brokata, na kome je sa jedne strane ikona Vaznesenja Gospodnjeg, a sa druge strane, ikona Svete Petke i poruka: Ko krsno ime slavi – onom i pomaže. 

Upravo iz ove crkve, za koju se smatra da čuva gradsku Slavu, uz blagoslov tadašnjeg patrijarha Pavla, litija je ponovo pokrenuta 1992. godine.

Do ove godine svečana povorka je kretala iz Vaznesenske crkve, preko Terazijske česme – gde je nekada bila Srpska akademija nauka- gde je služena molitva za zdravlje Beograđana. Druga stanica bila je Saborna crkva, gde je služena molitva za mir i blagostanje. Treće stajanje bilo je u dvorištu Vaznesenske crkve, kod granitnog Krsta, i služeno je za pokoj duša svim palim junacima srpske prestonice. 

Ove godine domaćin slave biće Grad Beograd. Gradonačelnik je najavio da će Spasovdanska litija biti prvenstveno u slavu onih koje smo izgubili prethodne godine, pogotovo od korone, i onima koji su se borili za očuvanje zdravlja naših građana.

Iako epidemija još uvek traje, u znatno manjem obimu, Beograđani se raduju se što se ponovo vraćaju gradska dešavanja, a pogotovo ova tradicionalna manifestacija. 

Po novom planu, da bi se izbegle gužve u saobraćaju, ove godine litija kreće u 19 časova iz Vaznesenjske crkve. Zatim nastavlja ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, potom ide preko Slavije i Bulevara oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Beograđani, pozivamo vas da se i vi pridružite, da zajedno proslavimo slavu našeg grada!

(Naslovna slika preuzeta sa sajta www.time.rs )

Podeli na mrežama: