fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Uspostavljanje balansirane ishrane je jedan od ključnih koraka ka sveukupno zdravom stilu života, koji vodi ka tome da se osećamo i izgledamo dobro, da budemo dovoljno energični i spremni da se suočimo sa svakodnevnim izazovima, ostvarujući se na svim važnim životnim poljima. Pitanje zdrave ishrane je uvek aktuelna tema, a naročito danas, kada brz stil života ne ide u prilog posvećenosti pripremanju obroka i uopšte održavanju zdravog tempa obrokovanja u toku dana. Više no često nailazimo na diskusije u vezi sa različitim principima ishrane, dijetama koje navodno vode do brzih rezultata u kontekstu mršavljenja i postizanja dobre fizičke forme, a neretko i u vezi sa etičkim pitanjima.

Na putu ka pronalasku savršene formule za zdravu ishranu i uspostavljanju čvrste osnove zdravog života, ne bi trebalo da posežemo za brzim rešenjima, dok sa druge strane ne bismo smeli ni da dozvolimo svakodnevici da nas navede da zanemarimo pitanje ishrane i preskačemo obroke, hranimo se jednolično i obrokujemo takoreći usput. U tekstu koji sledi smo stoga izdvojili najčešće greške u ishrani koje mogu da dovedu do narušavanja zdravlja, manjka energije i nezadovoljstva fizičkim izgledom.

Neredovni obroci

Neredovni obroci su jedan od najčešćih problema današnjice u kontekstu ishrane savremenog čoveka. Razlozi ovome mogu biti brojni, a najčešće se odnose na ubrzana jutra zaposlenih, koji prvi dnevni obrok neretko pojedu tek na pauzi u toku radnog vremena ili nakon posla, a često ćemo se uzdržavati od obroka i u cilju skidanja viška kilograma. Ovo u velikom broju slučajeva rezultuje kasnijim prejedanjem ili usporavanjem metabolizma, što dovodi do gojenja, dakle do efekata koji su sasvim suprotni od željenih.

Preskakanje obroka takođe može da dovede do rasta apetita, naročito želje za šećerom i ugljenim hidratima, čime telo želi da nadomesti nedostatak energije do kojeg dolazi na ovaj način. Ukoliko obroke namerno zaobilazimo, rizikujemo pojavu poremećaja u ishrani, dakle negativne efekte ne samo na naše fizičko zdravlje, nego i na našu psihu.

Nedovoljno kuvanih obroka

Još jedan od problema u ishrani koji je najčešćee posledica ubrzanog tempa svakodnevnog života koji je danas uobičajen, jeste nedovoljno kuvanih obroka. Brza hrana ne bi smela da bude svakodnevno rešenje ni za koga od nas, a ukoliko se naročito radujemo brzoj hrani svakako ne bi trebalo da dozvolimo sebi da ona predstavlja više od jednog obroka u toku dana. Kuvani obroci su po pravilu lakši za varenje, a domaća kuhinja koja odlikuje naše podneblje je nesumnjivo bogatija nutrijentima u odnosu na hranu koju imamo prilike da kupimo na štandovima brze hrane.

Budući da radno aktivni pojedinci često ne raspolažu sa dovoljno vremena u toku dana da sebi obezbede dovoljno kuvanih obroka, pametno rešenje je da se poruči ketering za firme, koji je deo ponude svih boljih ketering servisa. Planiranje obroka je takođe dobra ideja, pa će za zauzete i zaposlene kuvanje obroka unapred biti način da sebi obezbede balansiranu svakodnevnu ishranu.

Nedovoljno masnoća u ishrani

Mnogi smatraju da je računica sasvim jasna, te da će izbegavanje masnoća u ishrani dovesti i do smanjenja masnih naslaga. Kada je ishrana u pitanju, međutim, stvari se ne mogu posmatrati crno-belo, te je potrebno znati da su masti zapravo veoma važne za održavanje pravilne balansirane ishrane.

Masnoće će pomoći da postignete osećaj sitosti i dati vašem telu dovoljno energije za sve aktivnosti. Važno je načiniti razliku između masnoća različitog porekla, pa se preporučuje da se držimo zdravih monozasićenih masti, poput onih koje se nalaze u bademima, avokadu i maslinovom ulju.

Restriktivne dijete

Praktikovanje dijeta koje podrazumevaju izuzetno restriktivan režim ishrane, koji je neodrživ na duže staze (što nije osnovni problem ovakvih principa ishrane), ne može dovesti do željenih rezultata. S jedne strane, činjenica da se ovakve dijete ne mogu održavati kao trajni princip ishrane dovodi do takozvanog jo-jo efekta, koji je dobro poznat svima koji su se nekada upuštali u traganje za metodama brzog skidanja viška kilograma.

S druge strane, striktne niskokalorične dijete dovode do prekomerenog lučenja hormona stresa, čime se telu signalizira da zapravo počne da skladišti masti (najviše u predelu stomaka).

Ukoliko želite da uspostavite princip ishrane koji ćete moći da praktikujete svkodnevno u skladu sa vašim redovnim obavezama i preferencijama po pitanju ukusa, a da istovremeno ne rizikujete pojavu viška kilograma, imajte na umu da je ono čemu treba da težite balans, a ne različiti vidovi dijetetskih restrikcija.

Ukoliko imate redovne umerene i raznovrsne obroke, vremenom ćete primetiti dobre efete ovakvog režima na vaš fizički izgled, a veoma brzo na vaš subjetivni osećaj i zdravlje.

Pročitajte i ovo: https:/mojabaza.com/nutritivna-ishrana-iskustva-korisnika/

Podeli na mrežama: