fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

“Muzej slatka – Kuća Cvetića” predstavlja jedinstven spoj gastronomije i heritologije, interpretiranih kroz porodično nasleđe koje kao i brend datira od 1908. godine. Članovi porodice, stručnjaci u oblasti zaštite i promocije kulturnog nasleđa, ujedno su i osnivači, kustosi i domaćini ovog kulturnog dobra koje reprezentuje istoriju svakodnevnog života u građanskoj Srbiji.

Cvetići su u malu ekskluzivnu proizvodnju zakoračili 1920.godine, uz interesovanje Francuza koji su u Kraljevu boravili tokom osnivanja čuvene fabrike aviona Louis Breguet. Luj Brege, bio je srećom naš prvi komšija i strastveni ljubitelj sveže kašičice slatkog. Zato je potražnja za proizvodom koji je nekada svaka srpska kuća imala kod nas poraslo u tom periodu. Od tada mnogo toga se promenilo, ali porodica i dalje čuva autentično nasleđe predaka, sa recepturama, retkim biljnim vrstama i reprezentativnom zbirkom predmeta za posluženje i pripremanje ovog istorijskog delikatesa. Ovde se čuvaju i koriste kolekcije od stakla, porcelana, francuskog srebra.

To je Muzej malih predmeta, ali velikog sećanja. A onih “jestivih” eksponata ima čak 24 vrte od kojih su favorit naša slatka od ljubičica, jorgovana i akacije.   

Iako su mnoga gostovanja, na domaćoj i svetskoj sceni izostala zbog pandemijske situacije u Evropi, Muzej slatka će nas obradovati novim programima do kraja godine !
 
Čekaju Vas: predavanja “Slatki putopisi – nezaboravni ukus Srbije”, edukacije o stvaranju porodičnih prendova, “Ručak iz 1908.” – rekonstrukcija porodičnog jelovnika sa originalnim eksponatima na usluzi posetiocima, kao i nekoliko praktičnih radionica, izrade  srpskih istorijskih torti, finih starinskih kolača i najrazličitijih slatka u autentičnom ambijentu. 
 
Muzej slatka je specifičan gastroheritološki muzej, posvećen očuvanju tradicionalnih mirisa, ukusa i simbolike služenja hrane, kao dela nematerijalnog kulturnog nasleđa. Smešten je u autentičnom ambijentu Kuće Cvetića u Kraljevu, koja datira iz 1908. godine i predstavlja spomenik građanske kulture sa početka XXveka.

Osnovao ju je Filip Cvetić, lokalni trgovac vinom, sa ciljem da ova neobična kuća sačuva kulturu njegovog vremena, koja je smisao pronalazila u malim, svakodnevnim ritualima i dugom trajanju. Zbog toga ga nazivaju muzej malih predmeta ali velikih uspomena. Unutar zidova ukrašenih vrednim dekorativnim zidnim slikarstvom, u salonu za prijem gostiju, kriju se kolekcije predmeta za posluživanje i pripremanje slatkog, čuvene srpske delicije sa tradicijom starom preko 200 godina.
Porodica Cvetić kontinuirano prizvodi 24 najfinija slatka od posebnih, starih sorti voća i samoniklog cveća iz sopstvene bašte već 112 godina. Na ormaru smenjuju se i čuvaju: marele, kajsije, smokve sa lavandom, divlje maline, dunje sa orasima, pomorandže (najstariji recept koji čuvamo, inače slatko kojim su se služili Tesla i Pupin), bele trešnje, crvene ribizle, jagode, grožđe, četvrtaste lubenice i hedonistima posebno privlačna slatka od: ljubičice, jorgovana, ruža, bagrema i milovanki.

„Muzej slatka” trenutno sprovodi istraživanje od srpskim Domaćičkim školama u Srbiji, a o tome kako su se pomirile knjiga i varjača, na velikoj izložbi koja je u pripremi, gledaćemo u Narodnom muzeju u Kraljevu u julu 2020.
Muzej putuje sa serijom predavanja o srpskim srednjovekovnim hlebovima, istorijskim tortama, putopisima o slatku u 19.veku kroz Srbiju.
Izašla je i posebna serija slatka – pripremljena u čast Knjeginje Jelisavete Karađorđević i izložbe u Istorijskom muzeju Srbije „Dugo putovanje kući“.

“Muzej slatka – kuća Cvetića” član je udruženja Stare kuće Srbije i Istorijske kuće Evrope u Briselu. 

Srdačan pozdrav ! Osnivači i glavne domaćice 
Marina Lukić Cvetić, istoričar umetnosti
dr Lidija Cvetić Vučković, glumica

Za uvek sveže informacije možete pratiti
fb stranicu: @kucacvetica1908 ili @muzejslatka1908 na Instagramu. 
 
Podeli na mrežama: