fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

2021 NBA MVP: Nikola Jokić ubedljivo najbolji igrač NBA lige ispred Džoel Embida i Stefa Karija

Nikola Jokic, Džoel Embid i Stefan Kari – pomenuta tri igrača su finalisti izbora za najboljeg igrača (MVP) američke profesionalne košarkaške lige.

Kladionice su davale prednost Jokiću, u odnosu na preostala dva igrača.

Kari je jedini od ovogodišnjih MVP finalista koji je i pre početka sezone važio za favorita. Jokić je u proseku po meču imao 26,4 koša, 10,8  rebounds, 8,3 asistencije. On je jedini MVP finalista koji je započeo i završio svih 72 meča tokom sezone.

Ovaj uspeh je još veći kada se zna da je samo nekoliko igrača koji su draftovani u drugoj rundi uspeli da osvoje MVP titulu te sezone. 

Kako je tekla njegova NBA karijera?

Košarkaši koji su draftovani iz druge runde moraju da se bore da opstanu u ligi. Pored toga, Nikola nije igrao sezonu 2014. -2015. jer je uobičajeno da se ne igra u prvih par godina nakon prelaska u NBA ligu.  U svom prvom NBA meču igrao je samo 4 minuta i osvojio 2 poena. U drugoj utakmici osvojio je više poena i vrlo brzo došao do proseka od 10 poena i 7 skokova po utakmici. Borio se za minute u igri sa sadašnjim centrom Portlanda Jusufom Nurkićem. Ekipa Denver Nuggets-a morala je da se odluči za budućeg centra.  Odabrali su Nikolu Jokića i to se pokazalo kao odlična odluka.

Odakle nadimak Džoker?

Nadimak potiče od njegovog bivšeg saigrača Majka Milera koji nije mogao da izgovori Jokić i umesto toga ga je prozvao Džoker. Ipak, i sa tim nadimkom postao je jedan od najzabavnijih igrača NBA lige. On je veselo biće koje je nemoguće mrzeti – tvrde na portalu www.sportsmanor.com. Nastavljaju dalje u tekstu o našem košarkašu da “voli da se šali na svoj račun. Jednom je u šali rekao da je LeBron sporiji od njega i da ne može da skoči visoko kao on. Pravi zabavljač na terenu i van njega.” 

Pogledajte spot sa NBA youtube kanala koji govori tome u prilog: 

MVP Sezona 2020-21 Nikole Jokića

Nikola Jokic je započeo i završio svih 72 utakmice ove sezone. U proseku je imao 26 poena po meču, 11 skokova i 8 asistencija. 8 asistencija po meču na poziciji centra poznavaoci košarke smatraju pravim čudom. Procenat šuta iz igre bio je 56%, a gotovo 40% sa pozicije za tri poena.

U NBA ligi,  gde prednjače odbrambeni igrači, centri poput Nikole Jokića i Džoel Embida još uvek čine poziciju centra relevantnom.

Poslednji košarkaš koji je na poziciji centra osvojio MVP bio je Šak u sezoni 1999-2000. Bilo je to pre gotovo 21 godinu.

Zato se činjenica da je igrač draftovan iz druge runde koji igra na poziciji centra osvojio MVP titulu u sezoni 2021. smatra velikim uspehom.

Jokić je prvi Srbin i tek treći Evropljanin kome je to pošlo za rukom.

Bravo, Nikola!

Pogledajte Nikolin oficijelni instagram profil: https://www.instagram.com/jokicnikolaofficial/

Podeli na mrežama: