fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Da li želite da se uporedite sa konkurencijom? Kliknite ovde za najbolji vodič za uporednu analizu sa konkurencijom koja će vam sigurno koristiti u poslu.

U digitalnoj eri konkurencija je brutalnija no ikada, potrošači razmaženi jer imaju veliku mogućnost izbora, pa je prava analiza konkurencije od suštinskog značaja za dugoročni razvoj bilo kog biznisa.

Najbolji način da budete ispred konkurencije jeste da budete korak ispred njih.  Ako vas zanima komparativna analiza, nastavite da čitate. U nastavku je najbolji vodič kako da efektivno iskoristite komparativnu analizu.

Šta je komparativna analiza?

Komparativna analiza je čin prikupljanja i analize informacija od značaja u odredjenoj industriji. Ona pomaže da se shvate prednosti i slabosti vaših konkurenata.  Efektivna komparativna analiza je temeljna. Odnosi se na marketing strategiju vaše konkurencije, komparativne prednosti  i način plasiranja sadržaja.

Ako ste ozbiljni u biznisu i razmišljate o razvoju svog posla na duge staze sprovodjenje komparativne analize je od suštinskog značaja. Na taj način može se kreirati bolja marketing strategija i čak preduprediti neke od gore navedenih tendencija.

Razumevanje tržišta

50% biznisa propadne u prvih pet godina. A jedan od osnovnih razloga za to je nedostatak jedinstvenosti i vrednosti. Veštačko pravljenje publike bez jedinstvene i vredne ponude ili prodajnog mesta je veoma izazovan.

Komparativna analiza pomaže da se otkriju glavne prednosti i  strategije vaše konkurencije. Ona takodje pokazuje šta nedostaje na datom tržištu. Sposobnost da se shvati konkurencija i uočavanje njihovih slabosti je ključ unapredjenja vaše usluge ka kupcima, klijentima, korisnicima.

Unapredjenje procesa plasmana proizvoda ili usluge na tržište

Vaši kupci kupuju od vas zato što vaš proizvod zadovoljava njihove potrebe. Ako im vaša konkurencija više odgovara od vas, to znači da je njihov proizvod, usluga ili marketing bolji od vašeg.

Potrebno je shvatiti prodajni proces i razloge zašto kupci kupuju baš od vas. Najverovatnije ste pogodili cenu i uslove bez analize konkurencije.

Marketinška istraživanja pomažu da se sagleda šira marketinška slika. Tako se shvata šta je to što navodi kupce da kupe i zašto neki biraju da kupe od konkurencije. Informacije o konkurenciji mogu da budu dobar izbor za preoblikovanje marketinške strategije.

Otkrivanje marketinških niša

Analiza prednosti i slabosti konkurencije (tzv. SWOT analiza) delimično je fokusirana na nedostatke konkurencije i njihove slabosti. Ova dva aspekta mogu pomoći da se otkriju nove tržišne niše u vašoj industriji.

To je deo stalne borbe da se održi udeo u tržištu i proširi posao na nove segmente i teritorije. Najbolje što pri tome može da se desi jeste da se razotkriju i unovče slabosti konkurencije.

Izrada SWOT analize takodje može da pomogne da se otkrije gde se možda posvećuje previše nezaslužene pažnje ili guše neki potencijalni ili stalni kupci. Istraživanje može detaljno da se sprovede kako bi se odredila tačna pozicija vaše firme na tržištu i dodatno precizirala vaša tržišna niša.

Strategija content marketinga

Efektivan content marketing (marketing plasiranja adekvatnog i kvalitetnog sadržaja u cilju jačanja nekog brenda) počinje sa istraživanjem tržišta i komparativnom analizom konkurencije. Treba da znate koje ključne reči treba koristiti pre nego što se krene sa strategijom marketinga sadržaja.

Značajan deo content marketing strategije jeste sprovodjenje kompatrativne analize. Treba da se razumeju i dobre i loše strane u strategiji vašeg konkurenta.

Pogledajte nastavak VODIČA korak po korak OVDE

Potrebna vam je pomoć u kreiranju najbolje marketing strategije? Kontaktirajte nas: mojabaza4@gmail.com

Podeli na mrežama: