fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Opština Surčin se nalazi jugozapadno od Beograda i obuhvata površinu od 288 kilometara kvadratnih. Najmlađa je od 17 opština Grada Beograda, formirana 2004. godine izdvajanjem iz Opštine Zemun.

Surčin je jedan od sedam naselja u kojima prema popisu iz 2011. živi 42.012 stanovnika.Poljoprivredno zemljište obuhvata područje od dve trećine ukupne površine opštine. Većinsko stanovništvo je srpske nacionalnosti dok su značajnije prisutni Slovaci, Romi i Hrvati.

Opština Surčin ima izuzetno povoljan saobraćajni položaj, što svakako predstavlja jedan od najvećih razvojnih potencijala opštine u budućnosti. Nalazi se na južnom obodu Panonske nizije uz reku Savu, kao plovnim putem koji omogućava vezu sa rekom Dunav kao evropskim Koridorom sedam. Kroz opštinu Surčin prolazi autoput Beograd-Zagreb.

Autoput Surčin-Obrenovac je deonica takozvanog Koridora 11 koja spaja trasu autoputa sa Obilaznicom oko Beograda. Ukupna dužina deonice iznosi 17,6 kilometara u sklopu kojih se nalazi i novi most preko ušća Save i Kolubare.

Predviđena je izgradnja autoputa u punom profilu, sa četiri vozne i dve zaustavne trake, a preko planirane petlje Surčin na Obilaznici ova deonica će omogućiti direktnu vezu Koridora 10 i 11.

 Na području opštine Surčin nalazi se i međunarodni aerodrom „Nikola Tesla“, tako da je Surčin nadomak turistima iz celog sveta. U blizini aerodroma je i Muzej vazduhoplovstva.

Slava opštine je 24. Novembar, dan Svetog Stefana Dečanskog čudotvorca.

U blizini sučinskog naselja Jakovo nalazi se Manastir Fenek, udaljen 25 kilometara od Beograda. Manastirska crkva je posvećena Svetoj mučenici Paraskevi.

Prema narodnom predanju, manastir je sagrađen u drugoj polovini 15. veka, a osnovali su ga Stefan i Angelina Branković. Za razliku od fruškogorskih manastira, Fenek je ostao pod turskom vlašću sve do 1717. godine.

Manastirska kapela je posvećena Sv. Petki, a sazidana je 1800. godine na mestu stare, nad bunarom za koju se veruje da ga je sagradila mati Angelina Branković. Za ovu vodu se u narodu veruje da ima čudotvorna, lekovita svojstva.
Od prirodnim lepota, glavni potencijal opštine čine reka Sava, kojom je moguća plovidba na celom potezu opštine, zatim javno zaštićeno prirodno dobro Bojčinska šuma kao izletište sa brojnim sadržajima.

Pored nautičkog sela u Boljevcima nalazi se i Stajkova etno kuća, koja hronološki prikazuje dva i po veka suživota Srba i Slovaka na ovim prostorima.

Tu je i Bečmenska bara, sa odličnom perspektivom za razvoj water ski sportova na vodi.

Takođe, opština Surčin je domaćin svetske izložbe EXPO 2027,  koja se već više od jednog veka organizuje u zemljama širom sveta. Procenjuje se da će ova opština ugostiti između 3 i 4 miliona posetilaca. U toku je izgradnja svih objekata kako poslovnih, tako i stambenih, da bi se smestili svi gosti ove renomirane svetske izložbe.

Pozivamo vas da posetite jednu od najperspektivnijih opštinu u Srbiji!
 
 
 
 
Podeli na mrežama: