fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Opština Novi Beograd formirana je 30. maja 1952. godine pod nazivom Narodni odbor opštine Novi Beograd. Bežanija, kao posebna opština šireg područja grada, pripojena je 1955. godine.

Pre toga,1941. godine, tokom nemačke okupacije, tajna policija Gestapo preuzela je upravu nad Sajmištem, koje je podignuto 1938. kao  kompleks zgrada za sajmove i izložbe na kojima će biti demonstriran ekonomski razvoj Kraljevine Jugoslavije, opasala ga bodljikavom žicom i pretvorila u monstruozni logor.

U proleće 1948. godine, na močvarnom i peskovitom tlu, počela je izgradnja današnjeg Novog Beograda. Na najvećem gradilištu stare Jugoslavije objekti su nicali “ko iz vode”.

Udarnu radničku snagu činili su ljudi dovedeni iz seoskih područja, ali i studenti i srednjoškolci. Mehanizacije nije bilo, tako da se sve radilo ručno, a konjske zaprege su služile samo za veoma teške terete.

Prvobitno nazvan “grad svetla, sunca i budućnosti”, Novi Beograd predstavlja grad u gradu.
Na području ove opštine izgrađeno je oko 200 solitera i oko 600 velikih objekata.

fasada lokovi stanovi zgrade jesen beograd mojabaza

Novi Beograd se i dalje širi i razvija. Za potrebe Univerzijade 2009. godine podignuto je naselje Belvil, koje je potom prodato građanima za stanovanje, a mnoge firme i kompanije upravo su na ovoj opštini imaju svoje sedište.

U Novom Beogradu se nalazi 18 osnovnih i jedna specijalizovana osnovna škola sa 17 000 đaka, 5 sredljih škola sa oko 5 000 učenika, 2 više škole, Fakultet dramskih umetnosti. Tu je i najveći univerzitetski grad na Balkanu – Studentski grad, sa oko 4 400 stanara sa privremenim boravkom.

Među reprezentativnim objektima kulture Novog Beograda su Muzej savremene umetnosti, Sava Centar, Istorijski arhiv grada Beograda, Dom kulture Studentski grad i Bilbioteka “Vuk Karadžić” sa više ogranaka, Blok Gallery.

mural slika zid fasada del boj troter only fools and horses mucke novi bgd blokovi blok61 grafit beograd mojabaza

Ušće je deo naselja Novi Beograd smešteno odmah uz ušće Save u Dunav odakle i potiče njegovo ime. Ova  oblast nije naseljena već njome dominiraju zelene površine i broj gradskih i kulturnih objekata kao što su Palata „Srbije“, zgrada Muzeja savremene umetnosti, Poslovni centar Ušće, Tržni centar Ušće, vojni objekat Vojske Srbije, popularni restoran Ušće i veliki Park prijateljstva.

Park prijateljstva, tačnije ideja o istom, nastali su 1961. godine kada se rodila zamisao o tome da svetski državnici koji dolaze u posetu zemlji zasade „drvo prijateljstva“. Vremenom je od te tradicije nastao park, a među mnogim poznatim ličnostima koje su doprinele ovom običaju spadaju i kraljica Elizabeta II, Josip Broz Tito, Indira Gandi, Džimi Karter, Kim Il Sung, car Hajle Selasije, Mihail Gorbačov, Ričard Nikson, Fidel Kastro, Džavaharlal Nehru, Muamer el Gadafi, Todor Živkov, Nikolaje Čuašesku i mnogi drugi.

Manifestacije na Ušću održavaju se uglavnom na velikom platou sa površinom od preko 10 hektara. Ovde se godišnje održavaju razni događaji poput koncerata, festivala, kulturnih manifestacija i sličnih. Jedna od najpoznatijih je popularni „Beer fest”.bezanijska-kosa-crkva-svetog-vasilija-ostroskog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapadna kapija, odnosno “Geneks” kula je soliter od 35 spratova koji se nalazi u ulici Narodnih heroja na Novom Beogradu. Posebna zanimljivost je rotirajući restoran na vrhu Geneksovih kula gde su pristup u osamdesetim godinama imali samo odabrani pripadnici srpske elite.

U geografske odlike Novog Beograda spadaju poluostrvo Mala Ciganlija i ostrvo Ada Međica, oba na Savi i zaliv Zimovnik, koji okružuje Malu Ciganliju, u kom se nalaze objekti brodogradilišta Beograd. Lesne zaravni Bežanijske kose nalaze se u zapadnom delu opštine, dok u južnom delu protiče kanal Galovica koji se uliva u Savu.

Novi Beograd pruža bogati noćni život duž obala Save i Dunava. Od 1990-ih pojavili su se veliki splavove koji su nudili hranu i piće uz uživo izvođenu novokomponovanu muziku.

Podeli na mrežama: