fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Posao preduzetnika je veoma složen i zahtevan. Svakodnevno se javljaju problemi i izazovi različite prirode. Da bi se oni prevazišli i da bi se ostvarili poslovni ciljevi, preduzetnici moraju posedovati specifične veštine.

Upravo iz tog razloga mnogi nisu sigurni da li poseduju te osobine i da li su dovoljno spremni da budu preduzetnici.

Pa ne znaš dok ne probaš, je li tako?  i, koje su to, ustvari, osobine?

  •  Preduzetnik kao vizionar

Prva stvar koja izdvaja uspešnog preduzetnika od ostalih jeste vizija

Preduzetnik u svakom trenutku zna šta hoće, ima sliku kako bi njegova organizacija trebalo da izgleda u budućnosti i zna koje bi korake trebalo preduzeti.

Vizija koju ima je njegova pokretačka snaga, nešto čemu teži i razlog zbog kojeg se upušta u neki poslovni poduhvat.

Bez jasne predstave zbog čega nešto radimo, svaki napor je uzaludan.

  • Preduzetnik kao organizator

Da bi se zamisao organizovala, potrebna je odgovarajuća organizacija.

Preduzetnik je dužan da obezbedi uslove za rad i neophodnu opremu, ali i da stvori adekvatnu kadrovsku strukturu. Izbor kadrova je uslovljen prirodom i obimom posla .Za svaki organizacioni deo, kao i za svakog zaposlenog, potrebno je precizirati zadatke koje će obavljati, i tek tada organizaciona struktura postaje funkcionalna.

  •  Preduzetnik kao donosilac odluke

Donošenje odluka je sastavni deo menadžerskog posla.

Preduzetnik se iz dana u dan susreće raznovrsnim problemima, za koje potrebno naći rešenja, koja ne mogu uvek biti idealna. Da bi se donela ispravna odluka, potrebno je sakupiti što više informacija, konsultovati saradnike, razmotriti različita alternativna rešenja, a sve u skladu sa interesima organizacije.

Ne treba žuriti, jer ishitrene odluke se uglavnom ispostave kao loše. Ako se pojavi neočekivana poslovna šansa, ne treba oklevati, treba biti odlučan i oberučke je prihvatiti, pre nego što izmakne.

  • Preduzetnik kao lider

Uspešan preduzetnik nastoji da sa zaposlenima uspostavi dobre odnose. On treba da stvori kolektiv koji će deliti zajedničke vrednosti i biti usmeren ka zajedničkom cilju. To je najveći uspeh firme.

Interna snaga je ono što izdvaja odlične organizacije od dobrih. Zato treba raditi na ostvarenju pozitivne radne atmosfere, prema zaposlenima postupati sa pažnjom i uvažavanjem, a oni će vam to vratiti vrednim radom i zalaganjem.

Posvetite zaposlenima što više vremena, pomozite im da prevaziđu probleme, stavite im do znanja da nisu zanemareni.

Tako se stvara TIMSKI DUH, koji je izuzetno značajna komparativna prednost u današnjem poslovanju.

  • Preduzetnik kao reprezent firme

U pregovorima sa poslovnim partnerima preduzetnik se pojavljuje kao predstavnik firme. On zastupa njene interese i nastoji da obezbedi što bolje uslove saradnje, pri čemu dolazi do izražaja njegova pregovaračka sposobnost.

Pored toga, preduzetnik se trudi da što bolje promoviše svoju firmu u očima javnosti, putem nastupa u medijima i raznim akcijama.

Tako formira pozitivan imidž koji privlači pažnju i simpatije okruženja.

Preduzetnik je osoba sa vizijom, sposobna da organizuje i vodi posao, pri čemu vodi računa osvojim zaposlenima, dok istovremeno ostvaruje brojne kontakte sa poslovnim i neposlovnim okruženjem.

Konačno, on je po prirodi optimista koji voli izazove, racionalno razmišlja, i zato ima odgovor na svaku situaciju.

Dopao vam se ovaj članak? Pogledajte još zanimljivosti https://mojabaza.com/porodicno-preduzetnistvo-i-digitalna-ekonomija/

Pogledajte naše trenutne akcije: https://mojabaza.com/prolecno-spremanje-stampano-oglasavanje/

Podeli na mrežama: