fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Kako je izgledalo upoznavanje nekad, a kako sada

Evo kako je upoznavanje izgledalo nekada, a kako sad

Ako imate dovoljno godina, sigurno znate kako je upoznavanje teklo nekada, a kako sada. Reč je naravno o dva potpuno različita pristupa, koja su na neki način nepojmljiva različitim generacijama. Oni stariji nikako ne mogu da shvate kako to mladi mogu da se upoznaju preko interneta, dok ovi mlađi verovatno misle da je nekadašnji način upoznavanja bio smešan.

Upoznavanje nekada

Eh, ta dobra stara vremena. O njima možemo još samo čitati u knjigama ili gledati na filmovima. I svaki put kada naiđemo na tako neku situaciju koja podseti na ta stara vremena, setimo se kada smo i sami bili u prilici da nešto uradimo na taj način. A nije to bilo ni tako davno, nego su se stvari prosto izmenile preko noći. Kao da smo juče koristili fiksne telefone, upoznavali nova lica u prolazu, po parkovima i kafićima.

Zaista, nekada je sve bilo drugačije kada je reč o upoznavanju. Prva i osnovna razlika jeste što su se ljudi upoznavali i ostvarivali prvi kontakt uživo. Do toga je dolazilo na različitim mestima, poput parkova, kafića, diskoteka, na sportskim događajima, pozorišnim predstavama, koncertima, itd. Ti susreti su nekako oblikovali i same veze, jer su se dešavali na određenim mestima ili događajima koji su bili povezani sa interesovanjima obe osobe.

Ono što je takođe karakteristično za ta stara vremena jeste što se do informacija o drugoj osobi najčešće dolazilo posredno, raspitivanjem kod prijatelja ili poznanika iz kruga te osobe. Naravno, uvek je postojala mogućnost da se to interesovanje, tj. naklonost prenese osobi o kojoj ste se raspitivali, što je takođe bio deo igre. Ako osoba nije bila sigurna šta želi, obavezno bi usledila ona molba “da ostane među nama”. S druge strane, ako je cilj tog raspitivanja bio jasan, onda se s namerom prenosila ta diskusija, tj. namera. Nekada je to izlazilo na dobro, nekada ne.

Do direktnog kontakta je takođe dolazilo na nekom javnom mestu. Pod uslovom da je postojala obostrana privlačnost, upoznavanje je najčešće pratio miks treme i ushićenja. Nakon toga je dolazilo do razmene brojeva telefona, nakon čega je dolazilo do prve telefonske komunikacije. Razume se, tada nije bilo mobilnih telefona, već samo fiksnih, na koje se mogao javiti bilo ko, a ne samo željena osoba, što je donekle otežavalo dalji tok upoznavanja. Pa ipak, sve ove prepreke nisu predstavljale nikakav problem, ako je ta početna naklonost bila velika.

Upoznavanje sada

A onda se pojavio intenet i što je još bitnije za ovu našu priču, društvene mreže. Tada je nastupila revolucija, koja je u potpunosti izmenila način upoznavanja. Prosto rečeno, pojavom interneta više nije bilo potrebe da se raspitujemo kada smo zainteresovani za neku osobu. Dovoljno je bilo da pogledamo profil te osobe na društvenim mrežama i sve je bilo jasno kao dan. Na kraju krajeva, internet i društvene mreže su transparentnost i uvid u privatne profile izdigle na viši nivo. Zbog toga su s punim pravom i kritikovane, jer se zaista postavlja pitanje etičnosti korišćenje i podrazumevano prikazivanje ličnih podataka na profilima društvenih mreža. Ali to je već neka druga priča.

Uglavnom, upoznavanje je znatno olakšano pojavom društvenih mreža. Svi korisnici društvenih mreža imaju svoje profile, a na tim profilima su prikazana sva njihova interesovanja i sklonosti. Više nema potrebe da se raspitujete kod svojih prijatelja i poznanika kako biste saznali šta ta osoba voli i da li je zainteresovana. Sve što treba da uradite jeste da otvorite profil te osobe na društvenoj mreži i da saznate sve o njoj. To je lako vidljivo u odnosu na sve ono što ta osoba lajkuje, kako komentariše i koga prati.

Drugi nivo korisnosti društvenih mreža ogleda se u direktnoj komunikaciji, putem privatnih i instant poruka. Do te komunikacije dolazi nakon početnog interesovanja prema željenoj osobi. Prosto rečeno, taj nivo komunikacije je na dohvat ruke svakome od nas. U bilo kom trenutku možete kliknuti na opciju razmene instant ćaskanja i poslati ljubavnu poruku. Na kraju krajeva, ništa vas ne košta, a može da donese jako puno lepih emocija i ljubav za čitav život.

I na kraju, pristupačnost drugim osobama je mnogo veća, a samim tim i mogućnost da lakše upoznate nove osobe. Iz perspektive tradicionalnog shvatanja to možda nije dobro, ali vam omogućava da steknete veoma važno životno iskustvo, čak i ako ste introvertni. Svet je zbog toga danas mnogo otvorenije mesto, zahvaljujući čemu je kultura komunikacije dignuta na najviši mogući nivo. A to, složićete se, ne može biti loša stvar.

Pročitajte i ovo: 10-koraka-do-strategije-oglasavanja-na-drustvenim-mrezama

Podeli na mrežama: