fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Počeli su vreli letnji dani i većina ljudi razmišlja samo o jednom: o rashlađivanju na moru ili najbližem bazenu. Čak bi i jezero ili tuš kabina poslužila u tu svrhu.

Međutim, mudro, ako ne i neophodno, je deo tih misli posvetiti pitanju grejanja kada opet dođu hladni dani i kada nam se potrebe neminovno promene.

Pravo vreme za nabavku ogreva je upravo sada, kada su cene najniže, a kada je pažnja zbog van sezone usmerena na drugu stranu.

Da krenemo sa tim, koji su to dostupni tipovi grejanja ?

  • Struja : Cena struje u Srbiji je trenutno među najjeftinijim u Evropi. Ipak, čeka nas zima koja neće biti nimalo laka i zbog toga moramo već sada početi da se pripremamo. Stanje u svetu utiče na sve pa i u velikoj meri i na cenu struje. Preporučljivo je obezbediti neku od alternativnih vidova grejanja kako bismo zimu dočekali spremni i zagrejani.
  • Gas : Oni koji za grejanje koriste prirodni gas već nekoliko godina za istu potrošnju imaju i iste troškove jer se cena kubnog metra gasa nije menjala već nekoliko godina i on košta oko 40 dinara, u zavisnosti od distributera. Prednosti ovakvog vida grejanja je konfor i čistoća prostorija nasuprot grejanju sa ugljem i drvetom. Mana je što je visoka cena ugradnje i što uvek ostaje otvoreno pitanje čistoće gasa koji se nabavlja.
  • Pelet : Domaćinstva u Srbiji su poslednjih godina masovno prešla na ovaj vid grejanja zbog ekoloških prednosti i cene, te je došlo do toga da je trenutno veća potražnja ovog energenta od ponude. Ove godine međutim je oborio sve rekorde kada je u pitanju cena, te je cena duplirana u odnosu na prošlu sezonu.
  • Ugalj : Ovaj energent nije među omiljenim načinima grejanja jer se smatra izvorom zagađenja i prljanja domova, a i često je upitan kvalitet onog nabavljenog. Elektrodistribucija Srbije takođe ima poteškoće sa njegovim uvozom, što se odražava i na domaćinstva koja su navikla da se greju na ovaj način. O cenama će se tek govoriti.
  • Drva : I na kraju , ali ne i najmanje bitna, nalazi se opcija grejanja na drva. Jedna od najstarijih i najčešćih vidova grejanja kod nas i šire. Ove godine je došlo do niza problema zbog čega je nabavka vrlo otežana, a cena opasno skočila. Ali obratićemo pažnju na pozitivne aspekte, pre dolaska jeseni cena drva je jeftinija i zato je poželjnije setiti se da nabavite svoju količinu u najtoplijem delu godine. Odnosno upravo sada. Takođe se smatra jednim od najjeftinih načinima grejanja , međutim savetujemo oprez. Tu postoje skrivene cene sečenja i dopremanja drva , kao i obaveznog čišćenja odžaka kako bi se maksimalno iskoristila energetska moć.

Nadamo se da smo vam malo pojasnili prednosti i mane različitih vrsta grejanja i da ćete za sebe izabrati najbolje.

Autor teksta: Kristina sa profila loknica_mamica

O grejanju na pelet se možete informisati detaljnije ovde: https://mojabaza.com/stovariste-gradjevinskog-materijala-grand-trade-surcin/

Podeli na mrežama: