fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Danas počinje čuveni karneval u Veneciji. Karneval se, kako navodi Wikipedia, održava još od dvanaestog veka kada je slavljena pobeda Venecijanske republike nad patrijaršijom u Akvileji.

Sama reč karneval dolazi od latinskog “carne vale” što označava prekid uzdržavanja od konzumiranja mesa, mrsne hrane, pića i drugih telesnih zadovoljstava.

Manifestacija je ozvaničena u renesansnom periodu, da bi od sedamnaestog veka bila poznata širom sveta. Krajem 18. veka austrijski car zabranjuje nošenje maski, pa i održavanje karnevala, da bi se festival obnovio tek 1979. godine ukazom italijanske vlade. Manifestacija je i vremenski vezana za crkveni kalendar, tako da poslednji dan karnevala uvek pada tačno četrdeset dana pre početka Uskrsa.

lovely-view-venice-venecija-karneval-italija-evropski-gradovic-festival-europe-italy-mojabaza-marketing-reklame-oglasi-oglasavanje

Karneval traje nekoliko dana, počinje ceremonijom otvaranja na trgu Svetog Marka, a završava nekoliko dana kasnije, kada u ponoć zvona oglase kraj slavlja i početak posta.

Revija gondola, kostimi anđela, raskošni maskenbal, izbor kraljice festivala sastavni su deo manifestacije. Izložbe i koncerti, pozorišne i kostimirane žurkestave u palatama i dvorcima, muzejima i crkvama po kojima je Venecija nadaleko poznata, takođe se organizuju u okviru festivala.

Maske su kroz istoriju veoma značajne za istoriju i kulturu Venecije. Nasuprot strogom katolicizmu, one su simbol paganskog, slobodnijeg ponašanja, ali i bega od stvarnosti i želje da se na kratko bude neko drugi.

venetian-carnival-mask-party-mojabaza-oglasavanje-marketing-reklame-bal-maske-venecija-karneval

Koju biste masku vi odabrali?

Podeli na mrežama: