fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Danas je međunarodni dan maternjeg jezika. Ovaj praznik, na inicijativu Bangladeša, ustanovljen je od stane UNESCO-a 1999. godine  čiji je cilj da se podrži multikulturalnost i različitost jezika u svetu.

Maternji je onaj jezik koji se prvi nauči, kojim se najbolje služimo, i, kao što samo ime kaže, najčešće je to jezik kojim govori majka. To je jezik na kojem mislimo, kojim se najlakše izražavamo, kojim se služimo u svakodnevnom životu i radu. 

Kako stoji na zvaničnoj stranici UNESCO-a, jezik usko povezan sa istorijskim i kulturnim nasleđem pojedinih naroda, ovaj praznik treba da poveća svet ljudi o značaju jezičkog nasleđa i očuvanju kulture kroz jezik i da se inspiriše solidarnost zasnovanu na razumevanju, toleranciji i dijalogu.

flags-zastave-dan-maternjeg-jezika-international-maternal-language-day-mojabaza-belgrade-business-guide-advertizing-drustvene-mreze1

Jezik je struktura koja je podložna i stalnim promenama, u poslednje vreme svedoci smo strahovitg uticaja engleskog jezika, te modernih tehnologija, rijalitija, društvenih mreža. Zato maternji jezik čini važan deo pojedinca, kulture, naroda i treba da se posebno neguje i čuva.

 

 

 

Podeli na mrežama: