fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Pitali smo ChatGPT , odnosno veštačku inteligenciju koji su najveći izazovi preduzetnika u Srbiji kada je u pitanju marketing i pogledajte koje smo rezultate dobili.

Postavili smo upit za najveće izazove uopšte koji imaju preduzetnici u Srbiji početkom 2024. godine. 

Ovo su rezultati:

 1. Birokratija i Administrativne Prepreke: Složenost administrativnih procedura, dugački redovi za dobijanje dozvola i birokratskih prepreka mogu otežati brži razvoj poslovanja.
 2. Porezi i Doprinosi: Visoki porezi i doprinosi na zarade, posebno za mala i srednja preduzeća, mogu biti opterećujući za preduzetnike.
 3. Finansijsko Stanje: Pristup finansijama, posebno za startapove, može biti izazovan. Banke i druge institucije često postavljaju stroge uslove za odobravanje kredita.
 4. Konkurencija: U nekim sektorima postoji velika konkurencija, što može otežati izdvajanje i osvajanje tržišnog udela.
 5. Tržište Rada: Pronalaženje kvalifikovane radne snage može biti izazov, posebno u određenim sektorima gde postoji deficit radne snage.
 6. Promene u Zakonodavstvu: Nepredvidive promene u zakonodavstvu i regulativama mogu prouzrokovati nesigurnost i dodatne troškove za preduzetnike.
 7. Nedostatak Edukacije: Nedostatak pristupa obukama i edukacijama, posebno za nove tehnologije i poslovne modele, može ograničiti inovacije i konkurentske prednosti.
 8. Digitalna Transformacija: Nedostatak prilagodljivosti prema digitalnim trendovima i inovacijama može ograničiti konkurentske prednosti na globalnom tržištu.
 9. Pristup Tehnologiji: Manjak pristupa modernoj tehnologiji i informacionim resursima može otežati efikasno vođenje poslovanja.
 10. Ekonomska Nesigurnost: Promene u ekonomskim uslovima, inflacija i druge ekonomske nesigurnosti mogu uticati na stabilnost poslovanja preduzetnika.

Kakvi su vaši utisci? Da li se slažete sa dobijenim rezultatima? Drago nam je da svoje mišljenje podelite sa nama….

U nastavku je i pet najvećih problema i nedoumica s kojima se preduzetnici u Srbiji često suočavaju kada je u pitanju MARKETING:

 1. SEO Optimizacija i Online Prisutnost: Problem: Preduzetnici često nisu dovoljno upoznati sa SEO (Search Engine Optimization) tehnikama i kako ih primeniti na svojim veb stranicama. Nedostatak vidljivosti na internetu može ograničiti njihovu sposobnost da privuku nove klijente.
 2. Socijalni Mediji i Marketing: Problem: Preduzetnici se često pitaju kako efikasno koristiti društvene mreže za promociju svojih proizvoda ili usluga. Nedostatak strategije na socijalnim medijima može ograničiti njihovu sposobnost da dosegnu ciljanu publiku i izgrade jaku online prisutnost.
 3. Porezi i Finansije: Problem: Preduzetnici se suočavaju s izazovima vezanim uz poreze, knjigovodstvo i finansije. Nedostatak jasnog razumevanja poreskih propisa može rezultirati nepotrebnim problemima i gubicima.
 4. Konkurencija i Tržište: Problem: Mnogi preduzetnici se suočavaju s intenzivnom konkurencijom na lokalnom i globalnom nivou. Postavljanje pravilne strategije za izdvajanje na tržištu može biti izazovno, posebno za mala preduzeća.
 5. Digitalna Bezbednost: Problem: Sa sve većom digitalizacijom poslovanja, preduzetnici često nisu dovoljno svesni potrebe zaštite svojih podataka i informacija o klijentima. Nedostatak digitalne bezbednosti može dovesti do ozbiljnih posledica po poslovanje.

Ovi problemi zahtevaju pažljivo planiranje, obuku i primenu odgovarajućih strategija kako bi se preduzetnici u Srbiji uspešno nosili sa izazovima poslovanja u današnjem digitalnom okruženju.

Zato smo tu da vam pomognemo. Kontaktirajte nas i zajedno ćemo naći rešenje kako da prevaziđete izazove sa kojima se suočavate: https://mojabaza.rs/mojabaza.com/kontakt/

Podeli na mrežama: