fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Katalizator je deo automobile koji sa 90% uspeha čiste štetne materije koje nastaju prilikom rada motora. Konkretno, on otklanjaju prisustvo vode, ugljen monoksida i dioksida, te nesagorivih ugljovodonika od kojih nastaju smog i kisele kiše. Katalizator predstavlja sastavni deo izduvnog sistema najvećeg broja vozila koja su proizvedena u poslednjih deset godina. 
 
Međutim, šta je sa starijim vozilima? Da li će i oni moći da prođu tehnički pregled s obzirom na nove ekološke propise o izduvnim gasovima?
Primena ove odredbe počinje od 5. jula ove godine. Šta to konkretno znači?  Sva vozila koja nemaju katalizator ili ne prođu određene testove, moraće da ga ugrade ili zamene.
 
Kako katalizator radi?
 

U skladu sa tzv. OBD II standardom koji je preporučen od strane proizvođača automobila, svi delovi vozila treba da se kontrolišu, proveravaju i servisiraju. To u praksi najčešće podrazumeva veliki i mali servis. Međutim, po pravilu bi posle svakih pređenih sto hiljada kilometara trebala da se menja tzv. regulaciona lambda sonda.

Većina vozača ništa ne menja ukoliko lampica ne gori. Potrošnja nije toliko primetna, smatra se da je sve u redu, da je sonda u dobrom stanju, pa nema potreba bilo šta menjati.

Jedini simptom, doduše manje uočljiv, jeste grejanje prostora oko motora, i to samo ukoliko se katalizator nalazi blizu motora. 

Često pri kratkim relacijama po gradu, motor vozila ne uspe da postigne radnu temperaturu. Takođe, kada je toplo počinje da curi voda, a pri niskim temperaturama kreće da izlazi vodena para. Kao posledica toga na auspuhu se pojavljuje rđa. Katalizator se izlaže povećanoj količini ugljenovodonika iz goriva. To nije dobro i predstavlja početak propadanja katalizatora.
Trostepeni katalizator radi na temperaturi od približno 500ºC . U gorivu se nalaze aditivi koji mogu da sadrže olovo, sumpor i druge nepoželjne materije.
Vozila sa mehanizmom koji usisava svež vazduh u katalizator dok je motor hladan, mnogo su bolja jer štite katalizator.
Takav sistem dodaje molekule kiseonika koji pospešuje hemijske reakcije sagorevanja u katalizatoru.
 
#1 katalizator novi propisi ugradnja izgled vozilo auto kola moja baza 2
 
Kako izbeći propadanje katalizatora? 
 
Redovnim servisom vozila i zamenom lambda sonde nakon svakih sto hiljada pređenih kilometara.
Pri tom, treba stalno voditi računa i proveravati ispravnost i drugih delova u vozilu, ne samo da se pazi na katalizator. 
 
Kako proveriti u kom se stanju nalazi katalizator?
 
Provera ispravnosti katalizatora odvija se veštački, i to na dva načina: naglim dodavanjem gasa pri čemu lambda sonde treba da dostigne vreme odziva od 100 do 300 ms.

Drugi način je skidanje vakumskog creva sa usisa. 

Ako su navedeni parametri manji, sondu treba promeniti jer tada celokupan mehanizam funkcioniše sa dodatnom korekcijom. Samim tim povećana je i potrošnja, a to znači da je katalizator zreo za zamenu.

Koliko košta ugradnja katalizatora na vozilu?
 
U Srbiji su na mnogim vozilima uklanjani katalizatori iz dva razloga: 
  • da bi se povećala brzina,
  • kao i zbog platine koja se nalazi u njegovom sastavu.
Tako je bilo lako naći majstora koji je pomenuti uređaj brzo skidao sa vozila.
 
Troškovi ponovnog postavljanja katalizatora kod benzinca u proseku su od 100 do 1000 evra (univerzalni katalizator, originalni deo ili kopija). Ugradnja se kreće od od 50 do 100 evra.
 
Stariji modeli automobila koštaju oko 1000 – 1500 evra, a ugradnja katalizatora oko 350-400 evra.
 
Procena je da će svi vlasnici starih vozila želeti da ove starije automobile zamene onim novijim i isplativijim modelima automobila.
 
To je slučaj sa benzincima, dok su kod dizelaša cene još veće. Ponovna ugradnja koštala bi 700 do 2500 evra.
vas ponovo postavljanje ili aktiviranje koštati između 700 i 2.500 evra.
 
Ostaje na vama da sami izračunate šta vam se najviše isplati. Novi(ji) auto ili novi katalizator…
 
Pogledajte o automobilima i ovde: https://mojabaza.com/category/firme/delatnost/autoindustrija/
 

 

Podeli na mrežama: