fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Reč “medij” potiče od latinskog izraza “medium”, što bukvalno znači nešto što se nalazi u sredini, odnosno nešto što predstavlja sredinu. Može da znači i “sredstvo” ili “posrednik”.

U savremenom srpskom jeziku, pojam “medij” se koristi za označavanje različitih komunikacionih sredstava ili kanala preko kojih se informacije, ideje i sadržaji prenose i distribuiraju. To mogu biti tradicionalni mediji kao što su televizija, radio, novine i časopisi, kao i moderni digitalni mediji poput interneta, društvenih mreža, blogova i foruma.

Mediji imaju važnu ulogu u oblikovanju javnog mnjenja, informisanju građana, ali i zabavi i edukaciji. Oni omogućavaju brz i masovan protok informacija širom sveta, što čini da su nezamenljivi deo savremenog društva. Međutim, važno je imati na umu da mediji mogu imati i negativne strane, poput širenja dezinformacija, manipulacije javnim mnjenjem ili kršenja privatnosti pojedinaca.

Ukratko, reč “medij” obuhvata širok spektar komunikacionih kanala i alata koji omogućavaju razmenu informacija između pojedinaca i grupa u društvu.

Medij predstavlja komuniciranje sa ljudima putem različitih medijskih elemenata kao što su televizija, internet i mnogi drugi. Zbog količine kvalitetnih i važnih informacija, mediji imaju veliki značaj u životu svakog čoveka. U svetu u kojem danas živimo, biti informisan i aktivno učestvovati u javnom životu je od velike važnosti.

Pozitivne strane medija su vidljive u količini kvalitetnih i važnih informacija za život svih ljudi. Na primer, zanimljive informacije iz oblasti nauke ili sportske emisije predstavljaju pozitivnu stranu medija. Međutim, postoje i negativni elementi, kao što su manipulacije, zloupotrebe ili neistinite informacije koje se pojavljuju u medijima.

“Pojam ‘mas medija’ (masovni medij) predstavlja medij koji je kreiran tako da privuče što veći broj publike. Javnost tu pažnju može obezbediti zanimljivim vestima objavljenim u novinama, na televiziji, radiju ili uz pomoć drugih medijskih elemenata.”

Drugo tumačenje medija se odnosi na strukture u društvu koje postoje kako bi komunicirale sa širom javnošću. Ovaj termin se počeo koristiti dvadesetih godina prošlog veka sa proširenjem prisustva štampanih glasila i radija koji su te decenije počeli da dostižu daleko veću javnost (na državnim nivoima). Negativne konotacije medija se vezuju uglavnom za stvaranje kulture društvenog istomišljeništva u kojoj grupe u društvu postaju više podložne medijskim manipulacijama.

Postoje različite medijske organizacije, kao što je SEEMO (Medijska organizacija jugoistočne Evrope). Preuveličana ili lažna vest u medijima nekada se nazivala novinarska patka, dok se danas naziva “spin”.

Svi žele da se bave spinovanjem, ali niko ne želi da prizna da pušta lažne vesti u medije. Posledice spinovanja su dobro poznate.

Mediji označava množinu od medijum. To je svaki materijal koji služi za smeštanje ili prenos podataka. Mediji mogu biti magnetni, kao što su meki ili čvrsti disk, optički, kao CD disk ili magnetno-optički disk, papir pri štampanju i elektronski kao što je Moja baza.

Pročitajte i ovo: https://mojabaza.com/benefiti-oglasavanja-na-lokalnim-oglasnicima-i-internet-portalima/

Podeli na mrežama: