fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Kako je globalna pandemija virusa korona imaja izvestan uticaj na većinu industrija, tržište rada 2022. doživljava određene izmene koje se naročito tiču zainteresovanih za pronalazak ili promenu posla. Pored uticaja globalne krize na planu zdravlja, kao značajan faktor izmena u pogledu potražnje za radnom snagom prepoznajemo i procvat modernih tehnologija, koji postavlja fokus na paletu odabranih zanimanja koja tehnološkim napretkom šire polje mogućnosti za zaposlenje. U tekstu koji sledi ćemo se, stoga, baviti analizom tržišta rada u toku tekuće godine, te izdvojiti nekoliko najtraženijih poslova u našoj zemlji.

#1 IT stručnjaci – informatičke tehnologije

Sve veća potreba za kadrovima iz oblasti informacionih tehnologija, u našoj zemlji dovodi zapravo do situacije u kojoj potražnja nadmašuje broj zainteresovanih odnosno stručnih za ovo polje rada. Ovakva situacija je nesumnjivo posledica munjevite brzine razvoja modernih tehnologija, a sve ukazuje na to da neće doći do jenjavanja ovog trenda, te i da će se potražnja za profesionalcima iz ove oblasti čak višestruko uvećavati u toku nadrenih godina. Budući da ovo nije neočekivana situacija na tržištu rada, te i da smo nju bili u mogućnosti da prepoznajemo kao aktuelnost već nekoliko godina unazad, mnogi se odlučuju za prekvalifikaciju. Odgovor na perspektivu koju ima oblast IT-a u ovom kontekstu jesu brojni online kursevi, koji pružaju mogućnost kako promene profesije, tako i stručnog usavršavanja u cilju daljeg poslovnog napretka.

#2 Građevinski inženjeri

Jedan od relativno neočekivanih ali sasvim logičnih efekata globalne pandemije virusa korona na tržište nekretnina jeste zapravo povećano interesovanje za investiranje u nepokretnosti, što istovremeno dovodi do povećane potražnje za stručnjacima iz oblasti građevinarstva. Budući da građevinski inženjeri igraju jednu od ključnih uloga u izgradnji velikih stambenih i poslovnih kompleksa koji se podižu širom naše zemlje, jasno je zbog čega će 2022. godine za ove profesionalce biti posla. Ukoliko se bavite građevinarstvom, a naročito ukoliko tražite posao u Novom Sadu ili Beogradu, odnosno u nekom od većih gradova uopšte, gde je intenzitet izgradnje nesumnjivo najveći, godina 2022. (kao i one koje slede nakon nje) će vam pružiti brojne mogućnosti.

#3 Medicinske sestre i tehničari

Jasno je da je pandemija virusa jedan od okidača za povećanu potražnju za medicinskim kadrom, ali je činjenica da su medicinske sestre i tehničari i pre njenog izbijanja bili zaista traženi. Period nakon globalne zdravstvene krize će nastaviti ovaj trend u kontekstu ponuda za zaposlenje, te i ove godine beležimo izuzetno interesovanje za ove stručnjake. Kada govorimo o medicinskom kadru uopšte, laboranti su sa izbijanjem i u toku pandemije bili takođe veoma traženi kao profesionalci čiji su angažman i znanje neophodni za obradu povećanog broja laboratorijskih analiza, te je potražnja za njima značajno povišena i u ovom periodu.

#4 Vozači

Velika potražnja za profesionalnim vozačima nije novost na tržištu rada, ali to ne umanjuje značaj činjenice da je ovo jedna od oblasti rada sa najviše mogućnosti za zaposlenje ove godine kod nas. Budući da je u većim gradovima, a naročito našoj prestonici, najveći broj distributivnih centara, jasno je da je u njima i najveća potražnja za vozačima koji će prevoziti robu. Ovo je veoma odgovorno zanimanje, za koje je iskustvo najveći plus, te je samim time i deficitarno. Ukoliko smatrate da ste stručni za ovaj posao, dakle ukoliko posedujete sve kvalitete idealnog kandidata za mesto vozača, razmislite čak i o usavršavanju u smislu polaganja za dodatnu kategoriju, budući da je ovaj tip angažmana veoma isplativ.

Budući da je iza nas veoma dinamičan period, sa kojim se još uvek nismo oprostili, a čiji su svi faktori nesumnjivo u vezi sa oblikovanjem situacije na tržištu rada, jasno je da je ova tema veoma aktuelna. Iako se čini nikad ranjivijim, ovo tržište 2022. godine zapravo postaje još aktivnije i možemo prometiti da određene oblasti cvetaju i obiluju ponudama za zaposlenje.

Ukoliko i sami istražujete mogućnosti toka svoje karijere, uzmite u obzir neko od navedenih zanimanja i razmotrite prekvalifikaciju ili stručno usavršavanje koje vam može doneti benefite i otvoriti vrata ka poslovnom napretku.

Doškolovavanje možete uraditi ovde: OVDE

Pogledajte najnovije oglase za posao ovde: https://mojabaza.com/category/firme/delatnost/posao/

Podeli na mrežama: