Kozje mleko eliksir mladosti i dugovečnosti

Ako do sada niste pili ili češće koristili u ishrani kozje mleko, posle ovog teksta ćete sigurno odlučiti da ga od danas redovno koristite. Ne samo kozje mleko nego i surutku, kiselo mleko, jogurt i predivne vrste sireva. Neke od njih možete kombinovati i sa začinskim i lekovitim biljkama i tako praviti sebi eliksir mladosti ali i dugovečnosti.

Kozje mleko, koje je mnogo sličnije majčinom mleku nego kravlje, spada u najzdravije namirnice na svetu sa brojnim lekovitim svojstvima. Godinama se osim u ishrani, ovo mleko koristi kao lek za bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća, srca …

farma belja logo mleko mlecni proizvodi zdravo veze domace sirevi jogurt koza zacini eliksir mladost dug zivot mojabaza

Njegov sastav opredeljuje i njegovu hranjivost i lekovitost. U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih važnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina (vitamin A, kompleks vitamina B – B1,B2,B6,B12, vitamini C i D)) i nema teško svarljivih masti. Ne samo da je lakše za varenje od kravljeg mleka, već kozje mleko sadrži manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe osetljive na laktozu. Kod dece koja su hranjena kozjim mlekom zabeležen je brži rast, veća telesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na decu hranjenu kravljim mlekom. Surutka, kozji sir i jogurt najmoćnija su prirodna sredstva koja podižu imunitet kod djece. Značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, pospešuju rast digestivnog trakta, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa te za poboljšanje rada bubrega.

kozje mleko surutka, kiselo mleko, jogurt sirevi. začinsko lekovito bilje zdravlje eliksir dugzivot mojabaza

Kozje mleko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima koji održavaju telesni imunitet. Brojni naučnici preporučuju kozje mleko ljudima koji pate od anemije izazvane manjkom gvožđa u krvi. Ovo mleko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, gvožđa, fosfora i magnezijuma i sadrži ih u većim koncentracijama u odnosu na kravlje mleko, ali i ostalih makro i mikro elemenata koji su jako bitni za naše zdravlje i funkcionisanje našeg organizma i (silicijum, natrijum, kalijum, bakar…). Kod odraslih osoba kozje mleko može pomoći u sprečavanju pojave visokog krvnog pritiska i arteroskleroze. Zapravo, kalijum predstavlja esencijalni mineral za održavanje normalnog krvnog pritiska i funkcije srca. A s obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mleko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utiče na kvalitet kože, kose, noktiju i nervnog sistema. Kozje mleko treba piti i zbog obilja oligosaharida koji deluju protivupalno, a istovremeno regulišu poremećenu funkciju creva.

farma belja logo mleko mlecni proizvodi zdravo veze domace sirevi jogurt kozji sir malid sir cheese mojabaza 1

Savršeni je saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, jer sadrži specifičnu linolnu kiselinu koja poseduje antikancerogeno dejstvo, mogu da ga piju i dijabetičari.

Kao što ste pročitali u predhodnim redovima, kozje mleko je jedno od najhranjivijih i najzdravijih namirnica na svetu, to svi stručnjaci priznaju, samo se možda treba navići na drugačiju boju, miris i ukus u odnosu na kravlje mleko na koje smo svi navikli…

Pitate se verovatno, gde kod nas pronaći i kupiti kvalitetno i sigurno kozje mleko i proizvode od njega. Brzo ćemo vam odgovoriti na to pitanje.

Na samo 35 kilometara od Beograda u mestu Dolovu kod Pančeva, na obodu Deliblatske peščare, jedna porodica gaji s ljubavlju preko 40 koza, rase Alpino na svojoj farmi “Belja”. Kompletna porodica je uključena u proces čuvanja i gajenja koza, muže i pravljenja visokokvalitetnih proizvoda od kozjeg mleka, samo neke od proizvoda ćemo vam ovde slikovito i prikazati. U proizvode su utkani višedecenijsko,i višegeneracijsko iskustvo porodice Belja.

Posetite njihovu stranicu:

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *