Crkva u zemunskom naselju Altina freskopisana ovog proleća

Zemunsko naselje Altina jedno je od onih koja su ubrzano počela da se naseljavaju i šire tokom devedesetih godina prošlog veka. Kako se naselje razvijalo, uz sve ostale sadržaje, ukazala se i potreba za gradnjom crkve gde bi se obavljali verski obredi.

Tako su 15. novembra 2009. godine osveštani temelji Crkve u tom naselju. Crkva je posvećena đakonu Avakumu i igumanu Pajsiju, i gradnja je još uvek u toku. Napreduje se zahvaljujući dobrotvornim prilozima. Autor samog projekta je Ljubica Bošnjak.  Hram je podignut u srpsko-vizantijskom stilu.

Ovog proleća crkva je i freskopisana po idejnom rešenju slikara Dragoslava Marunića i njegovog tima. Kako Marunić, inače rotomajstor freskopisa naglašava, njegov učitelj i otac odrastao je u Manastiru Praskice u Boki Kotorskoj i studirao je slikarstvo u Atini. Njegov stil je zasnovan na Bokakotorskoj ikonopisačkoj školi.

Vršilac dužnosti starešine hrama jerej Boris Savić navodi da su “ove freske upravo izobražaj našeg liturgijskog života. Naša Biblija, koja se prikazuje u slikama, kojima se verujući upućuje u tu liturgijsku zajednicu”.

“U hrišćanstvu postoji jedna misao, a to je sećanje na smrt, na vaskrsenje. U pandemiji je to nešto što vas budi da spoznate trenutak i lepotu tog življenja i put kojim idete”, dodao je Savić u kratkom intervjuu za Radio Televiziju Srbije.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *