fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Najpoznatiji brend na svetu

Nastanak brenda

Coca-Cola (poznata i kao “Coke”) najpoznatije je bezalkoholno piće, sastavljeno od biljnih ekstrakata. Danas, nakon više od sto godina postojanja predstavlja jedan od najpoznatijih svetskih brendova.  Njenu formulu, koja predstavlja jednu od najvećih svetskih tajni, sastavio je osmog maja 1896. godine dr Džon Pemberton u Atlanti u Džordžiji u SAD.

Dr Džon Pemberton, inače po struci farmaceut, kuvao je u svom loncu od bakra kopiju francuskog vina zvanog kola, pri čemu je napravio Coca-Colu, ali koja nije bila gazirana.

Uskoro je saznao kako da piće postane gazirano, dodavanjem ugljen dioksida, pa je zbog toga u lokalnim novinama dao oglas da traži saradnika koji će mu dati 2.000 američkih dolara za nastavak i razrasdu ovog projekta,

Kompanija

Od ovog pića nastaje multinacionalna kompanija The Coca-Cola Company. Ostalo je istorija. Ovo piće  i ova kompanija najbolji je primer kako se uloženi novac u marketing vraća, potvrda za to je i dužina trajanja samog Brenda.

Zanimljivosti

Zanimljivo je da je limenka crvene boje, simbol Coca-Cole,nastala kao “oruđe rata“.

Naime, za vreme korejskog rata pedesetih godina prošlog veka bilo nemoguće slanje Coca-Cole u dotadašnjem pakovanju, u staklenim čašama.

Istraživači u kompaniji dali su se na posao i godinu dana kasnije predstavili potpuno novo pakovanje koje je svima nama danas veoma poznato.

Odlike i svojstva

Neki tvrde da Coca-Cola ima digestivna svojstva, drugi da ima svojstva analgetika. Brazilu se smatra afrodizijakom.

Popularnost

Bilo kako bilo, po nekim istraživanjima na Univerzitetu u Harvardu, ova reč se, posle reči OK, smatra najpoznatijom reči na svetu.

coca cola originalni izgled

Podeli na mrežama: