fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Danas se slavi 22. maj – Dan prenosa moštiju Svetog Nikole Čudotvorca iz Mire u Bari.  Naime, 1087. godine posmrtni ostaci Svetog Nikole preneti su iz grada Mire u tada pravoslavni Bari,  u južnu Italiju, u crkvu koja danas nosi ime Svetog Nikole. Crkva su podigli građani, verujući i poštujući ovog čudotvorca i iscelitelja.

Sveti Nikola, u hrišćanstvu poznat i kao Nikola Mirlikijski i Nikola Čudotvorac rođen je oko 270. godine, umro oko 345 godine nove ere.  U narodu se poštuje kao zaštitnik putnika, posebno moreplovaca, te siromašnih, zatvorenika i dece. Obično se prikazuje sa mitrom na glavi, koja predstavlja simbol njegove titule episkopa. Bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji. Reč je o svecu koga podjednako poštuje i zapadni i istočni svet. U Srbiji kult Svetog Nikole ima još dublje korene i održao se sve do današnjih dana. Sveti Nikola je živeo u 4. veku, a njegovo žitije je jedno od prvih prevedenih sa grčkog jezika, pa se to smatra jednim od bitnih činilaca popularnosti kod Srba.

U gradu Mira, u porti crkve koja je njemu posvećena i gde su nekad bile njegove mošti, nalazi se statua sveca u obliku Božić Bate, sa decom i poklonima pa se odatle smatra da je on poslužio kao inspiracija za Božić Batu i Deda Mraza i da od tada potiče običaj darivanja za ovaj praznik.

Opšte je poznato da se Sveti Nikola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi praznuje 19. decembra (najčešća srpska slava kada „pola Srba slavi, a pola ide u goste“).  Tada se obeležava dan njegove smrti. Manje je poznato da se ovaj veliki svetac praznuje i 22. maja kada se obeležava prenos njegovih moštiju iz Mire u italijanski grad Bari, gde se i danas mošti nalaze. Neke porodice obeležavaju ovaj datum i kao preslavu, pa se ovaj praznik u narodu naziva i „letnji“ Sveti Nikola.

prenos-mostiju-svetog-nikole-22maj-praznik-nikoljdan-bari-italija-pravoslavni-kalendar-mojabaza

Nekada su na taj dan sve lađe bacale sidra i mirovale do sutradan u znak poštovanja prema svecu.

Čak i danas, uoči praznika, mornari se uoči praznika zaustave, pomole svetitelju i nastavljaju put.

Brojna su predanja o njegovim čudima i isceljenjima.

Svima koji slave želimo srećan današnji praznik!

 

Podeli na mrežama: