fbpx

MOJA BAZA – BIZNIS PORTAL NOVE GENERACIJE

DOBRO DOŠLI U SVET

POSLOVNOG USPEHA!

Poznato je da u Grčkoj ima mnogo gradjevina iz antičkih vremena, manjih mesta okrečenih u belo, sunčanih plaža, ukusne kuhinje i prijateljske atmosfere. Zato nije ni čudo što je Grčka rangirana među najbolje turističke destinacije u Evropi.

Ali razlog zašto je turizam najznačajnija privredna grana Grčke jeste da je tamo zaista prelepo. I već na prvi pogled vidi se lepota rasutih ostrva razbacanih poput malih dragulja po morima koja zapljuskuju grčko poluostrvo. Svi oni nude prelepe pejzaže, istorijska nalazišta, noćni život i kulturne i gastronomske poslastice.

Postoji mnogo toga što treba da se istraži. Od Jonskih ostrva na zapadu  – uključujući Kefaloniju i Krf, do Egejskog mora, Mikonosa, Santorinija, Kosa, Rodosa i mnogih drugih.

Onda tu je minojska kultura iz predhelenskog perioda na Kritu, na jugu. Vraćajući se na kopno, vidimo božanski lepe predele na svakom koraku. Manastiri na  Meteorima, ostaci proročišta u Delfima, i najpoznatiji, glavni grad Atina sa drevnim Partenonom.  Evo liste najlepših mesta u Grčkoj:

  1. Rt Sunio pored Atine
10-najlepših-mesta-grcka-destinacije-leto-odmor-opustanje-mojabaza-rt sunio
Foto: www.touropia.com

Smešten na jugu Atinskog poluostrva, Rt Sunio je mesto poznato po ostacima antičkih gradjevina kao što je hram Posejdona, boga mora. 

Ostaci su smešteni na samom rtu, sa tri strane okruženi morima. Nalazište je popularno za jednodnevne ekskurzije iz Atine. Zalazak sunca iznad Egejskog mora, kada se gleda sa ostataka gradjevina, predstavlja posebnu vrstu doživljaja.

  1. Grad Solun
10-najlepših-mesta-grcka-destinacije-leto-odmor-opustanje-mojabaza-solun
Foto: www.touropia.com

Solun je drugi po veličini grad u Grčkoj, i glavni grad makedonske regije na severu Grčke. Brojni festivali, društveni događaji i veseo noćni život čine ovaj grad kulturnom prestolnicom Grčke.

Sastavljen od istorijskog centra i trgovačkih četvrti, Solun nudi i antičke i moderne atrakcije počevši od vizantijskih zidina, Bele kule i turskih kupatila, do živopisnih gradskih pijaca, muzeja i umetničkih galerija.  

Noćni život u Solunu je bez premca. Od malih taverni i  noćnih klubova, do drugih zabavnih mesta koje nude odličan provod.

  1. Zagori
10-najlepših-mesta-grcka-destinacije-leto-odmor-opustanje-mojabaza-zagori
Foto: www.touropia.com

Zagori je predeo prirodnih lepota, sa upečatljivim reljefom i dva nacionalna parka na severozapadu Grčke. Njegove guste šume i krševite planine su prošarane krivudavim rečicama i tradicionalnim selima sa kućama od krupnog kamena koje potiču sa kraja 18. veka.

Najbolji način da se uživa u ovim predelima je šetnja kroz prirodu brojnim stazama i zaseocima.Najpoznatija i najpristupačnija tačka u oblasti Zagori je klisura  Vikos.

  1. Halkidiki
10-najlepših-mesta-grcka-destinacije-leto-odmor-opustanje-mojabaza-halkidiki
Foto: www.touropia.com

Halkidiki je trozubo poluostrvo blizu grada Soluna. Krase ga prelepe plaže. Tri odvojena poluostrva, grubo gledano, svaki ponaosob, ima svoje osobenosti.  Kasandra je poznata po noćnom životu, Sitonija po plažama, a Atos po monasima.

Najbliže Solunu, polusotrvo Kasandra je najnaseljenije. Sitonija, sa druge strane, ima dosta zeleniih površina, skrivenih uvala i bistre vode. Oba poluostrva su popularna kako za grčke, tako i za turiste iz Istočne Evrope.

Najistočnije je Atos, kod nas poznatiji kao Sveta gora. Čuven po manastirima, do njega se stiže čamcima i dostupan je samo za muške posetioce. Dakle, ženama ovde pristup nije dozvoljen.

  1. Peloponez
10-najlepših-mesta-grcka-destinacije-leto-odmor-opustanje-mojabaza-peloponez
Foto: www.touropia.com

Sa oblikom ogromnog lista, Peloponez se kroz istoriju zvao Morea, što znači list duda. Smešten na krajnjem jugu Grčke i Evrope, Peloponez je ogromno poluostrvo koje je sa ostatkom kopna povezano mostom Rio Antirio.

Ispresecan klasičnim grčkim hramovima, venecijanskim tvrdjavama, vizantijskim crkvama i mikenskim palatama, Peloponez predstavlja odraz antičke kulture i događaja koji su se ovde odvijali, te bogate istorije ovih predela. Vredi pomenuti ostatke grada Olimpija, gde su se održale prve olimpijske igre, u čast boga Zevsa.

  1. Delfi
10-najlepših-mesta-grcka-destinacije-leto-odmor-opustanje-mojabaza-prorociste delfi
Foto: www.touropia.com

Odmah posle Akropolja u Atini, Delfi su najposećenije arheološko nalazište u Grčkoj. Smešteno je na otprilike dva i po sata od Atine, na obroncima planine Parnas koja izaziva strahopoštovanje. Antički Grci su smatrali da je tu središte zemlje. Delfi su posvećeni bogu Apolonu i ovo mesto je bilo poznato proročište.

U stara vremena, ljudi bi dolazili do svetilišta da upitaju sveštenike za savet za široki spektar tema, od poljoprivrede do ljubavi i politike. Najpoznatije gradjevina ovde su ostaci Apolonovog hrama, Atinski trezor i hipodrom koji je nekada bio domaćin tzv. Pitijskim igrama.

  1. Meteori
10-najlepših-mesta-grcka-destinacije-leto-odmor-opustanje-mojabaza-meteori
Foto: www.touropia.com

Grčka reč meteora znači “okružen vazduhom” i ova fraza jasno opisuje spektakularne litice koje dostižu i do 366 metara ciznad sela Kalambaka i Kastraki na severu kopnenog dela Grčke.  

Ono što ove litice čini inspirativnim jesu manastiri koji se nalaze na samim vrhovima. Manastiri datiraju iz 14. i 16. veka,  sagradili su ih monasi koji su želeli da se osame i pobegnu od verskih progona.

  1. Krit
10-najlepših-mesta-grcka-destinacije-leto-odmor-opustanje-mojabaza-krit
Foto: www.touropia.com

Najveće od svih grčkih ostrva, Krit je prostrano kopno prijatnih kontrasta gde se smenjuju prelepa obala, nepristupačne planine i sela sa maslinjacima.

Ubrzani život velikih metropola naslanja se na mirna sela okružena kafe restoranima na otvorenom. Jednom nogom u istoriji, Krit još uvek predstavlja arheološko stecište mnogih civilizacija koje su se ovde nastanjivale vekovima unazad.

  1. Atina
10-najlepših-mesta-grcka-destinacije-leto-odmor-opustanje-mojabaza-atina
Foto: www.touropia.com

Grad koji je neprekidno naseljenjen preko 3.000 godina, Atina je širom sveta poznata kao kolevka zapadne civilizacije i rodno mesto demokratije. Sam grad predstavlja čudnu mešavinu istorijskog i modernog. Poznat je prvenstveno po arheološkim nalazištima i spomenicima,  poput Akropolja, Partenona, starog trga Agora, Dionisijevog pozorišta.

Ipak, Atinu ne čine samo stare gradjevine. Ovaj užurbani grad je u isto vreme veoma važan centar biznisa, kulture i noćnog života.

  1. Grčka ostrva
10-najlepših-mesta-grcka-destinacije-leto-odmor-opustanje-mojabaza-grcka ostrva
Foto: www.touropia.com

Prelepa i egzotična grčka ostrva privlače more turista svake godine, čineći Grčku svetski najpoželjnijom turističkom destinacijom. 

Sa preko 2000 ostrva može se na početku zbuniti njihovom brojnosti i raznolikosti. Od božanstvenih plaža, starih gradjevina, živopisnih luka i aktivnih vulkana – sve to možete videti na grčkim ostrvima.

Kao deo ostrva pod nazivom Kiklade, Santorini je medju najživopisnijim ostrvima i definitivno jedno od najboljih mesta koje treba videti u Grčkoj.

Takodje, Kikladima pripada i Mikonos, moderan, kosmopolitski grad, prošaran kućama okrečenim u belo i ulicama u obliku lavirinta.

Smešten na obalama Egejskog mora, blizu Turske, Rodos je glavni grad i najveće ostrvo arhipelaga Dodekaneze, poznat po nepreglednim plažama i bogatoj istoriji. 

Najsevernije od grčkih jonskih ostrva je Krf koji je bio pod vlašću mnogih stranih osvajača. Naročito su jak uticaj ostvarili Venecijanci i Britanci, što se najviše ogleda na kulturi i arhitekturi ostrva.

Pogledajte i ovo: Turisticke-agencije

Podeli na mrežama: