Zemun * Zemun polje * Altina * Ugrinovci * Plavi horizonti

Zemun se nalazi u jugoistočnom delu Srema, nedaleko od ušća Save u Dunav. U sastavu Beograda je od 1934. godine.

Zemun je značajno središte drumskog, rečnog i vazdušnog saobraćaja i, kao deo Beograda, veliki kulturno-prosvetni centar. Danas se teritorijalno širi prema zapadu i jugozapadu, gde se spojio sa Novim Beogradom.

Opština Zemun nalazi se na plovnom Dunavu, u blizini aerodroma i na raskrsnici dva važna evropska autoputa. Železnički koridor prolazi kroz područe opštine Zemun dužinom od 18 kilometara, sa dve železničke putničke stanice Zemun polje i Batajnica.

U sastavu Zemuna su mesne zajednice Batajnica, Ugrinovci, Zemun polje i Nova Galenika.

Zemun je jedan od najvećih industrijskih centara u Srbiji, sa metaloprerađivačkom, tekstilnom, industrijom kože i obuće, hemijsko-farmaceutskom, drvnom.

Među najznačanijim religijskim znamenitostima su Crkva Rođenja Presvete Bogorodice, poznatija kao Bogorodičina crkva, smeštena u centru Zemuna u Rajčićevoj ulici, Crkva Svete Trojice u Gornjoj varoši, Crkva svetog Dimitrija, poznatija u narodu kao Hariševa kapela, na Zemunskom pravoslavnom groblju, te Crkva Svetog Oca Nikolaja, odnosno Nikolajevska crkva, koja je zemunska pravoslavna bogomolja.

Dom srpske pravoslavne crkvene opštine Zemun, izgrađen 1909. Godine, kulturno je dobro od velikog značaja za Beograd.

Evangelistička crkva nalazi se na uglu ulica Tošin bunar, Ivićeve i Prilaza. Sazidana je negde krajem 20tih godina 20. veka za potrebe protestanstkog nemačkog stanovništva koje je tada činilo četvrtinu žitelja Zemuna. Kontumacka kapela Sv. Roka je spomenik kulture i smeštena u Gradskom parku.

Spomenik kulture Carinarnica smeštena je u ulici Zmaj Jovina. Na tom mestu nekada je stojala stara zgrada u kojoj su obavljani carinski postupci, da bi 1781. godine podignuta zgrada carinarnice. Predstavlja jedan od najznačajnijih objekata privrednog razvoja Zemuna. Danas se zgrada koristi za stanovanje, a u jednom delu je ugostiteljska radnja.

Prvi pomeni Zemunske tvrđave imenom potiču iz 9. veka, da bi krajem 10. utvrdu osvojila vojska Prvog krstaškog pohoda.  Nakon burne  istorije, ono što je danas očuvano od tvrđave je samo njena citadela koja se nalazi na ivici velike lesne zaravni nad Dunavom. Od velikih, kružnih kula koje su nekada stajale u svakom od četiri temena, danas se mogu naći samo ostaci, sa delom odbrambenog zida.

Među znamenitostima Zemuna su i Ičkova kuća, Kuća Afrodite Bialo, Kuća dr Save Nedeljkovića, Kuća porodice Karamata, Kuća porodice Marković, Kuća sa sunčanim satom, Kuća u kojoj se rodio Dimitrije Davidović, te Magistrat, Zemunska gimnazija, Zemunska gimnazija.

Ustanove i društvene organizacije u oblasti kulture na području opštine jesu Zavičajni muzej. Pozorište “Madlenianum’ Zemun. Lutkarsko pozorište “Pinokio”. Sportski, kulturni i poslovni centar “Pinki”, KUD “Branko Radičević”, Klub matične kulture, Biblioteka “Sveti Sava”.

Šetnja Zemunom je šetnja kroz istoriju jednog grada, to je priča o kaldrmi, keju, alasima, mirisu starog i novog, spoju nespojivog. To je priča o posebnom.