Malo vina a mnogo ljubavi 2019.

Povodom 14. februara, dana Svetog Trifuna, u Surčinu se već tradicionalno organizuje manifestacija ” Malo vina a mnogo ljubavi”. 

Sveti Trifun se smatra zaštitnikom bračne vernosti i ljubavi. Velikomučenik Trifun živeo je u selu Kamsada, u Frigiji u trećem veku nove ere. Živeo je veoma skromno, u detinjstvu je čuvao guske. Bile su poznate njegove isceliteljske moći. Ubio ga je rimski car Dakije u Nikeji 250. godine nove ere zbog toga što je bio hrišćanin. Sahranjen je u rodnom mestu, zatim je telo preneseno u Carigrad, a danas se nalazi u Kotoru, u Crnoj Gori.

Poštovan je u celom svetu. Osim kod nas, slavi se i u Južnoj Italiji. Tako se na njegov dan u Bariju okupi i preko 300 hiljada vernika, da bi obeležili sećanje na Svetog  Trifuna ili Tripuna kako ga negde zovu.

U srpskom narodu se smatra i zaštitnikom vrtlara, vinara i vinogradara, priziva se protiv glodara i skakavaca. Na ovaj dan vinari i ljubitelji vina širom Srbije odlaze u vinogorje, orezuju prve čokote,  seku se slavski kolači i traži blagoslov Svetog Trifuna za dobar prinos u vinogradu.

vino-grozdje-sveti-trifun-mojabaza-casa-crveno-belo-proslava-2019-surcin

Tim povodom se u četvrtak, 14. februara, u restoranu “Romanija” od 17 do 22 časova održava svečanost “Malo vina a mnogo ljubavi”.

U sklopu proslave biće izloženo 80 etiketa raznih sorti vina, učestvovaće više od 20 domaćih i 10 gostujućih izlagača vina i vinarija. Tu su i izlagači suvenira iz Surčina, kao i domaći kolači po tradicionalnim sremačkim recepturama.

I naravno, za sve goste pripremljen je prigodan kulturno-zabavni program.

Ulaz je besplatan. Simbolično, plaća se vinska čaša u iznosu od 250 dinara koja omogućuje neograničenu degustaciju vina ali i ostaje kao uspomena na ovu veselu manifestaciju.

klub-vina-case-surcin-vino-sveti-trifun-restoran-romanija-events-belgrade-serbia-mojabaza

Za sve posetioce manifestacije obezbeđen je besplatan veliki parking ispred restorana.

Osim Kulturnog centra i opštine Surčin, ovaj događaj podržali su i Klub vina Surčin, te vinari vinsko-viteškog reda Zmaj Ognjeni Vuk.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *