Fest 2019.

FEST je filmski festival koji se u Beogradu održava još od od 1971. godine. Smatra se jedinim filmskim festivalom u jednoj bivšoj socijalističkoj zemlji koji je uspeo da ugosti velike holivudske reditelje kao što su Miloš Forman, Sem Pekinpo, Fransis Ford Kopola, Roman Polanski i drugi. Tu su i poznata glumačka imena kao što su Kirk Daglas, Piter Fonda, Robert de Niro, Džek Nikolson koji su bili gosti Festa.

Međutim, nije uvek sve išlo tako lako. Festival se nije održao 1993. i 1994. godine jer je Srbija bila pod sankcijama, a 1997. godine festival je prekinut usled brutalne akcije policije nad učesnicima studentskih protesta.

Ali pokazalo se da je Fest jači od tih izazova i opšte situacije u društvu.  Tako je  2007. godine svetski poznata glumica Katrin Danev otvorila Fest i te godine je prodato gotovo 100.000 ulaznica. ica. Dve godine kasnije Fest je otvorio Ralf Fajns.

Ovaj festival je dobra prilika da se pogledaju najuspešnija filmska ostvarenja iz celog sveta.To je i odličan povod da se pod okriljem Festa sretnu i ljudi iz sveta filma: reditelji, glumci, producenti, distributera, predstavnici filmskih centara, kinematografije, filmske industrije i TV produkcije.  Ovo je mesto gde se  dogovara dalje saradnja i razvoj filma, produkcije,  ne samo u Srbiji, več i u regionu, pa i šire. Tu su i razne izložbe, seminari, publikacije koje se štampaju povodom Festa

Jedna od tajni uspeha Festa jeste što je on uvek bio širom otvoren za main stream filmove, ali i za autorske filmove i mlade debitante.

Beograđani su najbolja ostvarenja svetskih reditelja prvo imali priliku da vide upravo na Festu i u tome je nesumljiv značaj ovog festivala za naš glavni grad.

Od 2015. godine Fest dobija i takmičarski karakter. Smatra se da je do sada Fest imao preko 4000 projekcija različitih filmova sa preko 4 miliona posetilaca.

fest2019-belgrade-movie-film-festival-marketing-advertizing-festival-europe-film-filmski-business-guide

Ove godine se održava 47. po redu Fest. Manifestacija zvanično počinje od  22. februara i završava trećeg marta.

U okviru festa održava se i DokuFest (festival dokumentarnog filma), a u program Festa ulaze i tri filma sa Berlinskog festivala, gde su bili premijerno prikazani.

Karte su puštene u prodaju još devetog februara i  zabeležena je odlična prodaja. To govori u prilog činjenici da će film i bioskopi opstati uprkos velikom prodoru interneta u filmsku industriju.

Idete li Vi na Fest?

(slike su preuzete sa zvanične web stranice Fest-a.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *