Dan Nikole Tesle 2022.

Srpska škola „Nikola Tesla“ uz podršku Kanadskog Tesla tehničkog muzeja, 10. jula 2022. godine, organizovaće 13. po redu Dan Nikole Tesle u Nijagari Fols, u Kanadi. Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da nam se od ove godine u obeležavanju i organizovanju Dana Nikole Tesle priključuje i institucija Nijagara parkovi (Niagara Parks Commission) sa svojim mnogobrojnim atrakcijama. Posebno izdvajamo nedavno renoviranu hidrocentralu (Niagara Parks Power Station), koja je sagrađena davne 1905. godine, a koja sada predstavlja jedinstveni muzej u svetu gde ćete tragove Tesline genijalnosti videti na svakom koraku.

Uz dugogodišnju podršku grada Nijagare Fols, odnosno gradonačelnika Džima Diodatija, Srpske Pravoslavne Crkve Sv. Đorđe iz Nijagare, folklorne grupe Studenica, Organizacije Srpskog etničkog nasleđa u Nijagari (SELO), naše ambasade u Otavi, srpskog konzulata u Torontu i brojnih drugih institucija, organizacija i pojedinaca, ova naša manifestacija iz godine u godinu postaje sve veća i značajnija.

Zahvaljujući prošlogodišnjoj inicijativi gospodina Toma Rakočevića, člana provincijskog parlamenta, Dan Nikole Tesle je postao praznik koji se obeležava na nivou cele provincije Ontario. Ovogodišnja proslava Dana Nikole Tesle u Nijagari predstavljaće centralnu manifestaciju na nivou cele provincije, te se ovom prilikom zahvaljujemo gospodinu Rakočeviću na ukazanom poverenju i iskazanom poštovanju za naš rad u prethodnih 13 godina.

Takođe, nakon proklamacije koju smo dobili 22. novembra 2019. godine, zbog ograničavanja okupljanja nismo bili u mogućnosti da na adekvatan način obeležimo i proslavimo otvaranje prvog Trga Nikole Tesle u Severnoj Americi, i to na jednom od najlepših mesta na svetu, pored Nijagarinih vodopada. Ove godine 10. jula, na 166. godišnjicu rođenja jednog od najvećih umova čovečanstva – Nikole Tesle, svi koji nam se pridruže u 17 časova, biće svedoci ovog istorijskog događaja. Zbog svega navedenog, ovogodišnja manifestacija Dan Nikole Tesle imaće posebno svečani karakter.

Program manifestacije:
U nedelju 10. jula, na 166. godišnjicu Teslinog rođenja, u periodu od 13-17 časova u hidrocentrali (Niagara Parks Power Station) biće organizovan obilazak najnovije atrakcije pod nazivom ”Tunel” uz besplatnu radionicu malih pronalazača na temu Nikole Tesle.
Na samo nekoliko minuta od hidrocentrale, na Trgu Nikole Tesle od 17 časova, održaće se centralna manifestacija ovogodišnjeg Dana Nikole Tesle sa velikim brojem gostiju i kulturno umetničkim programom, odnosno svečanom ceremonijom otvaranja prvog Teslinog Trga u Severnoj Americi.
Naši dragi gosti na centralnoj ceremoniji na Trgu biće:
April Jeffs, Chair – Niagara Parks Commission
David Adames, Chief Executive Officer at Niagara Parks Commission
Jim Diodati – Mayor of Niagara Falls, Canada
Dejan Ralević – Ambassador of the Republic of Serbia
Vasilije Petković – Consulate General of the Republic of Serbia, Toronto
Tony Baldinelly – MP House of Commons of Canada
Wayne Gates – MPP for Niagara Falls, Fort Erie & Niagara-on-the-Lake
Tom Rakocevic – MPP for Humber River – Black Creek
Denise Mateyk – President St. George Serbian Orthodox Church

Takođe, ansambl narodnih igara i pesama “Vez“ (Hamilton/Stoney Creek), folklorna grupa „Studenica“ (Niagara Falls), predstavnici i članovi drugih organizacija i grupa, kako provincije Ontario, tako i šire.

Nakon svečane ceremonije na Trgu Nikole Tesle, u 19 časova se ponovo vraćamo u hidrocentralu (Niagara Parks Power Station), kada će početi večernji šou sa svetlosnim i audio efektima u čast Nikole Tesle.
Moramo napomenuti da su Nijagara parkovi ovim povodom svima vama koji želite da posetite renoviranu hidrocentralu (Niagara Parks Power Station) u periodu od 10 – 17. jula ove godine, omogućili karte po jeftinijim cenama. Karte možete kupiti preko linka: https://www.niagaraparks.com/visit-niagara-parks/plan-your-visit/deals-packages/?promocode=TESLA22
Ovogodišnja manifestacija Dan Nikole Tesle završiće se 10. Jula u 22 časa spektakularnim vatrometom i osvetljenjem Nijagarinih vodopada u bojama srpske zastave u čast velikog genija, srpskog porekla, Nikole Tesle. Zato nam se pridružite 10. jula, da svi zajedno, sada sa zvaničnog Trga Nikole Tesle, još jednom odamo počast našem Nikoli Tesli i pokažemo celom svetu koliko smo ponosni na njega.

#1dan nikole tesle 10. jul srpska skola srbiukanadi mojabaza

Pogledajte i video snimak: Dan Nikole Tesle najava

Dobro nam došli! 

Srpska škola „Nikola Tesla“
Nijagara Fols, Kanada

Tekst i slika su preuzeti sa oficijelne fejsbuk stranice Српска школа у Канади

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *