Bogojavljensko plivanje za časni krst 2020.

Poštovani, pozivamo Vas da učestvujete u manifestaciji “BOGOJAVLjENSKO PLIVANjE ZA ČASNI KRST” koja će se održati u nedelju, 19. januara 2020. godine, na jezeru ribnjaka “Bečmenska bara“ u Bečmenu u opštini Surčin.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija opštine Surčin, pod pokroviteljstvom GO Surčin, uz podršku Javnih poreduzeća GO Surčin. Kao i svake godine, i ove godine pokretačka snaga ove manifestacije su Hram Svetog Save u Bečmenu i Svebor savez Beograda.

Program manifestacije:

09:30 časova – Liturgija u Hramu Svetog Save u Bečmenu
11:00 časova – Polazak Bogojavljenske litije iz porte Hrama
12:00 časova – Plivanje za Časni krst
Dodela prelaznog krsta pobedniku Bogojavljenskog plivanja za 2020. godinu

Posebnu zahvalnost vezanu za sprovođenje aktivnosti u organizaciji ovogodišnjeg plivanja, kao i svake godine do sad upućujemo Hramu Svetog Save u Bečmenu i Svebor savezu Beograda.

Ove godine se osmi put za redom održava Bogojavljensko plivanje za časni krst na jezeru ribnjaka „Bečmenska bara“. Svake godine se prijavljuje sve veći broj plivača a ove godine je 50 prijavljenih među kojima je i jedna žena Bobana Zdjelar – ćerka Rajka Zdjelara, koji je već nekoliko godina najstariji plivač na ovoj manifestaciji. Rajko Zdjelar ima 73 godine.
Među plivačima će se naći aktivni članovi Crvenog krsta Srbije, a većinu učesnika čine stanovnici Surčina, Jakova, Bečmena i Petrovčića.
Bogojavljensku litiju koja svečano kreće iz porte hrama u 11 sati svečano će pratiti i konjanici sa barjacima, koji na ovaj način ulepšaju ovu svečanost.  Znamo da je Srem poznat po konjarstvu pa tako i ovaj put se sve obavlja u skladu sa dobrim srpskim, sremačkim i NARODNIM običajima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *