13. Međunarodna biciklistička trka Beograd- Banjaluka

Prethodnog vikenda (od 18. do 21. aprila) održana je 13. međunarodna biciklistička trka Beograd-Banjaluka, a stanovnici Surčina sa okolnim naseljima, te žitelji Obrenovca imali su priliku da uživo posmatraju jedan deo samog takmičenje. Prošle godine ova trka proglašena je među 50 najboljih u svetu, bio je to sportski događaj najvišeg ranga, takmičenje prve kategorije.

Učesnici trke predstavljeni su 17. aprila na Platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu. Sama ceremonija otvaranja održana je u Obrenovcu, tačnije u blizini Termoelektrane “Nikola Tesla” poznatije i kao “Tent 2”.

Ova trka dužine oko 800 kilometara okupila je 250 vozača iz 20-ak zemalja:  Srbije, Mađarske, Slovenije, Italije, Irske, Nemačke, Belorusije i drugih. Učesnici su grupisani u ekipe među kojima su najpoznatije: “Gasprom”iz Rusije, “Sanđemini” i “D'amiko” iz Italije, “Hrinkof” iz Austrije. Po prvi put je predstavljena i ekipa”Bicikletas strongmen” iz Kolumbije. Ovo je bila i kvalifikaciona trka za Olimpijske igre u Japanu 2020. godine, što govori o značaju manifestacije.

Takmičenje je podeljeno u nekoliko etapa:

  • Od Beograda preko Pavlović mosta kod Bijeljine, Zvornika i Milića, do Vlasenice – deonica duga 240 kilometara, po mnogima je bila i najzahtevnija, 
  • od Vlasenice preko Milića i Zvornika, zatim Ugljevika i Lopara, do Brčkog – dužine 160 kilometara;
  • od Bijeljine preko Brčkog, Šamca, Modriče, zatim kroz Doboj gde je bio i prolazni cilj, te se nastavlja do Teslića – dužine 170 kilometara;
  • te od Prnjavora preko Dervente, Srpca i Laktaša do Banjaluke sa poslednjih šest krugova –  dužine 175 kilometara.

Pobednik je bio Pavel Francak iz Poljske, dobio je žutu majicu.

Svi učesnici iskoristili su ovo takmičenje i kao dobru pripremu za poznate međunarodne trke”Tur d’ Frans”,”Điro d’ Italija”. 

Takože, treba naglasiti i turističku i ekonomsku dimenziju ove manifestacije jer su, pogotovo građani Surčina, retko u prilici da gledaju vrhunska sportska takmičenja uživo i to direktno u svojim naseljima.

Da ih bude što više u narednom periodu. Živeli i čestitamo pobedniku!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *