22. april Dan planete zemlje

Juče je u preko 150 zemalja sveta obeležen 22. april, Dan planete Zemlje. Ovaj praznik je zvanično ustanovljen 1992. godine na Konferenciji za zaštitu životne sredine održanoj u Rio da Žaneiru u organizaciji Ujedinjenih nacija, sa ciljem da se osnaži svest ljudi o značaju i očuvanju prirode.  Tada su se predstavnici mnogih zemalja usaglasili i dogovorili sprovođenje programa i konkretne akcije koje na svetskom nivou promovišu razvoj ekološke svesti. Bez zdrave prirode nema ni života na Zemlji.

Ovaj dan posvećen je zaštiti čiste životne sredine i zdravog okruženja, ali i dan pomaganja i spasavanja ljudi, biljki, životinja koji su ugroženi stalnim delovanjem čoveka, kao i procesom globalnog zagrevanja.

Interesantno je da su prvi masovni protesti za očuvanje zdrave sredine održane su u Sjedinjenim američkim državama 1970. godine na kojima je učestvovalo oko dvadeset miliona ljudi.(Izvor: Wikipedia)

Od 2009. godine 22. april se i zvanično slavi kao Međunarodni dan planete Zemlje.

Ovogodišnji moto je “Zaštiti naše vrste u prirodi – ništa ne postoji samo”. Kao što samo ime kaže, fokus na zaštiti i opstanku biljnih i životinjskih vrsta ugroženih usled zagađenja u atmosferi, te zbog promena u klimi, prekomernom lovu, uništavanju šuma i zelenog omotača.

Do toga je doveo i nagli industrijski razvoj, nekontrolisana potrošnja energije na svim nivoima, povećana proizvodnja plastike i nerazgradivog otpada … Možda najočigledniji primer kod nas jeste odumiranje pčela usled velike upotrebe pesticida i insekticida često pod izgovorom da se radi o preventivi i zaštiti od štetočina biljnog ili životinjskog porekla. Stručnjaci tvrde da kad bi nestale pčele, za četiri godine bi nestalo većina živih bića na planeti.  A Srbija je u svetu najveći proizvođač meda u odnosu na broj stanovnika.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *