20. mart – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

U Srbije se danas obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Ova bolest najčešće pogađa žensku populaciju, pa je većina akcija usmereno ka ženskoj populaciji. Važno je naglasiti značaj prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti, kada je lečenje mnogo jednostavnije i kada je znatno veći procenat izlečenja, pogotovo kada se zna da su žene u Srbiji pod većim rizikom od obolevanja u odnosu na žene u drugim evropskim zemljama.

Na današnji dan širom zemlje sprovodi se niz promotivnih aktivnosti u institutima i zavodima za javno zdravlje, te u domovima zdravlja i jedinicama lokalne samouprave sa ciljem da se žene ohrabre, informišu i pregledaju kako bi sačuvale svoje zdravlje.

Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) godišnje se registruje oko million i sedamsto hiljada žena obolelih od ove bolesti. Od toga, nažalost, umre pola miliona osoba. Srbija se nalazi na sredini tabele koja prikazuje broj obolelih u svetu, 

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr  Milan  Jovanović Batut” govore da u našoj zemlji od 100 000 žena oboli 65 osoba, a da od toga više od 20 žena umre. Po regionima, više se oboleva u Vojvodini, nego u drugim delovima Srbije, gde je registrovana i veća stopa umiranja. Najčešća starost preminulih je izmedju šezdesete i šezdeset devete godine života, a žene najčešće obolevaju već od četrdeset pete godine života. Zbog svega ovoga i visoke stope umiranja, važno je ukazivati da se treba češće pregledati i slušati uputstva lekara pre nego što bude prekasno za izlečenje.

Danas se tačno ne zna zbog čega dolazi do nastanka bolesti raka dojke, jedino se napominje rano otkrivanje kao značajan korak u prevenciji od nastanka bolesti. 

Tako je 2012. godine, po preporuci Svetske zdravstvene ogranizacije (WHO) započet Nacionalni program ogranizovanog skrining pregleda koji se danas sprovodi u 35 opština putem stacionarnih mamografa. Smatra se da je samo u poslednje dve godine kroz ovaj program prošlo oko 630 000 žena u Srbiji.

(Izvor: Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”)

Naša redakcija pridružuje se ovoj akciji i poziva sve žene da budu odgovorne prema sebi i svom potomstvu, da odvoje malo vremena za sebe i svoje zdravlje i obave ovaj preventivan pregled.

20. Mart – Svetski dan zdravlja zuba i usta

20.mart--20march-world-day-svetski-dan-oralne-higijene-zdravlje-zuba-oralhealthday-mojabaza-bolesti-zub-usta

“Kaži ahh, oralno zdravlje je zakon”- ova izreka je zvanični moto Dana oralnog zdravlja koji danas obeležavaju milioni ljudi u celom svetu. Cilj obeležavanja jeste da se naglasi značaj prevencije bolesti usta i zuba, te da se na vreme otkriju i leče potencijalne oralne bolesti.

Interesantno je da je baš današnji dan (20. mart) odabran zato što deca imaju 20 mlečnih zuba, starije osobe po pravilu treba da imaju 20 zdravih zuba na kraju života. Kada se trojka (treći mesec u godini) stavi ispred broja 20 dobija se broj 320 koji predstavlja 32 zdrava zuba i 0 (nula) karijesa.

Povodom Svetskog dana zdravlja usta i zuba širom Srbije se održava niz manifestacija koje naglašavaju da se odgovarajućom ishranom i adekvatnim higijenskim navikama može uticati na zdravlje naših desni, usta i zuba.

Kada ste poslednji put posetili svog zubara?

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *