Због глобалног загревања свет може остати без кафе!

Упозорења научника из Краљевских ботаничких вртова у Лондону: свет би ускоро могао остати без кафе!

КАФА је веома осетљива биљка на климатске промене, па у наредних 70 година је може нестати 99 посто плантажа на којима се узгаја, упозорили су британски ботаничари.

Научници из Краљевских ботаничких вртова у Лондону под вођством доктора Арона Дејвиса направили су компјутерску симулацију могућих утицаја климатских промена у источној Африци, где расте Coffea arabica, и закључили да би у наредних 70 година због глобалног загревања могла потпуно да нестану места погодна за раст те биљке.

Према најбољем сценарију, ако се емисија угљен-диоксида настави овим темпом, 65 одсто површина на којима се данас узгаја ова врста постаће до 2080. године неприкладне за то. Најгори сценарио још ће више забринути љубитеље кафе јер шредвиђе да ће у ситом руку нестати чак 99,7 одсто данашњих плантажа.

kafa-cvet-biljka-izgled-napitak-mojabaza-svet-bez-globalno-zagrevanje-klimatske-promene-botanika-zanimljivo

Ако се у обзир узму сви подаци, човечанство је ипак на путу ка најгорем сценарију јер ће до 2060. глобална температура порасти за четири степена Целзијусове скале, а до 2100. између пет и шест степени.

А цветови кафе су врло осетљиви и на превисоким температурама лако закржљају.

 Осим овога, климатске промене угрожавају и квалитет биљке јер зрна могу пребрзо да сазру, што такође није добро.

Какве би то последице имало на глобалном нивоу показује податак да је кафа послије нафте роба којом се највише тргује у свету, с годишњим извозом у вредности од 15 милијарди долара.

kafa-mojabaza-svet-bez-globalno-zagrevanje-klimatske-promene-botanika-zanimljivo

Светска годишња потрошња кафе по глави становника износи у просеку 4,8 килограма, док је просек у ЕУ чак 5,8. Такође, овај напитак је према свим показатељима најпопуларније пиће на свету.

Широм света дневно се попије више од 2,25 милијарди шољица кафе, а њен највећи потрошач су САД, где се за један дан попије чак 400 милиона шољица тог напитка. Ипак, кад се узме у обзир потрошња по глави становника, предњаче скандинавски народи. Тако просечан Финац годишње попије 12 килограма овог производа.

soljica-kafa-mojabaza-svet-bez-globalno-zagrevanje-klimatske-promene-botanika-zanimljivo